Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάρκο Σιγρίου

Εντυπωσιακά ριζικά συστήματα και ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί, με άριστα διατηρημένα τα χαρακτηριστικά τους, σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τη μοναδική ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Πάρκο Σιγρίου διατηρεί τεκμήρια της σπανιότητας των απολιθωμένων δένδρων που εμφανίζονται ριζωμένα στην αρχική θέση ανάπτυξης τους.

parko-sigriou
Πληροφορίες

Εντυπωσιακοί ριζικοί κόμβοι και ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί στο Πάρκο Σιγρίου, με άριστα διατηρημένα τα χαρακτηριστικά τους, σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τη μοναδική ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πάρκο Σιγρίου 
Κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών μπορείτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τα πιο σημαντικά ευρήματα του χώρου, τις ρίζες των απολιθωμένων δένδρων, που διατηρούνται σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στην φυσική τους θέση. Εντυπωσιακοί ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί αγγειόσπερμων και κωνοφόρων δένδρων με μοναδικά χρώματα και πληθώρα απολιθωμένων κλαδίσκων, φύλλων και κώνων ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ξεπροβάλουν από τα στρώματα της ηφαιστειακής στάχτης που τους περιβάλλει. Παράλληλα, στο χώρο του Πάρκου μπορείτε να θαυμάσετε τα μεγάλα τμήματα απολιθωμένων κορμών που έχουν μεταφερθεί για φύλαξη στο χώρο. 

Στο Πάρκο Σιγρίου μπορείτε να περπατήσετε στους δύο ορίζοντες ηφαιστειακών πετρωμάτων, μέσα στους οποίους φιλοξενούνται τα απολιθώματα.

Ο ανώτερος ορίζοντας, με πάχος 20 μέτρα περίπου, αντιπροσωπεύει μία πυροκλαστική ροή με μεγάλα λιθικά τμήματα, κυρίως κομμάτια λάβας ακανόνιστου σχήματος. Μέσα στον ορίζοντα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών, αποκαλύφθηκαν εννέα απολιθωμένοι κορμοί δέντρων. Περπατώντας στον κατώτερο ορίζοντα μπορείτε να γνωρίσετε το λεπτόκοκκο ηφαιστειακό υλικό που κυριαρχεί στην περιοχή και κυρίως την ηφαιστειακή στάχτη. Στον ορίζοντα αυτό αποκαλύφθηκαν πέντε απολιθωμένοι κορμοί οι οποίοι βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Το λεπτόκοκκο ηφαιστειακό υλικό συντέλεσε στη διατήρηση ευαίσθητων τμημάτων φυτών, όπως κλαδίσκοι, φύλλα αγγειόσπερμων δένδρων διάφορα είδη της οικογένειας των Δαφνίδων, όπως τα φύλλα της κανέλλας , καρποί καθώς και τμήματα ριζικών κόμβων. Στον ορίζοντα αυτό ανακαλύφθηκε χλοοτάπητας με πληθώρα κλαδίσκων, βελόνες και κώνων πεύκης.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να βρείτε τον υπαίθριο οδηγό επίσκεψης στο Πάρκο Σιγρίου με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις απολιθωματοφορές θέσεις και τις διαδρομές.