Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκπαιδευτικά Δίκτυα

Εκπαιδευτικά Δίκτυα Σχολείων

Όλα τα χρόνια πορείας του, το Μουσείο έχει αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το Μουσείο στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργασιών με τα τοπικά σχολεία της αλλά και στην ανάπτυξη μιας σειράς εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συνεργασίας με σχολεία από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και τα σχολεία του Δικτύου UNESCO ASPnet.

Συστηματική συνεργασία έχει αναπτύξει το Μουσείο με τα σχολεία που συμμετέχουν στα κάτωθι δίκτυα:

Α. Συνεργασία με τα σχολεία που συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα”

Από το 2018 που ιδρύθηκε το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα», το Μουσείο συνεργάζεται στενά με όλα τα σχολεία του Δικτύου που προέρχονται τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Δίκτυο συντονίζεται από το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα που βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την UNESCO «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Δίκτυο συντονίζεται από το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα με έδρα τον Ασώματο Λέσβου.

Στο πλαίσιο του Δικτύου τα τελευταία χρόνια υλοποιείται το 3ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Γεώτοποι Φύση Πολιτισμός» με μεγάλη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Β. Συνεργασία με τα σχολεία του Δικτύου UNESCO ASPnet

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» συνεργάζεται με τα σχολεία του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO (UNESCO ASPnet), το οποίο στην Ελλάδα συντονίζεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Το Δίκτυο των Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO ιδρύθηκε το 1953 και πρόκειται για ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 10 000 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα οποία εργάζονται για την υποστήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη.

Στη Λέσβο έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO τρία σχολεία που προέρχονται από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης:

  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
  • Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Tα Συνεργαζόμενα Σχολεία της UNESCO δεσμεύονται να προωθήσουν τα ιδανικά της UNESCO υλοποιώντας πιλοτικά προγράμματα, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις.

Παράλληλα το δίκτυο σχεδιάστηκε με στόχο να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής στη διάχυση της πληροφόρησης των αποτελεσμάτων που αποκτήθηκαν έτσι ώστε και άλλα σχολεία της χώρας να διεξάγουν παρόμοιες δραστηριότητες.

Το Μουσείο συνεργάζεται με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου ASPnet με στόχο την ανάπτυξη καινοτομικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, μεθόδων και υλικών με κύριο αντικείμενο τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

 

Γ. Συνεργασία με τα σχολεία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO - Διεθνής Εκπαιδευτική Δράση I AM GEOPARKER

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου συνεργάζεται στενά με τα σχολεία των Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο που είναι μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO όπως σχολεία από την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Κίνα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία.

Παράλληλα, το Μουσείο συνεργάζεται με τα σχολείων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων  UNESCO στο πλαίσιο του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος για μαθητές «Ι AM A GEOPARKER». Στόχος του προγράμματος είναι η συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο νέων που ονομάζονται «GEOPARKERS: ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» και οι οποίοι είναι αφηγητές ιστοριών που συνδέουν τον άνθρωπο με τη γη και τις φυσικές διεργασίες του Γεωπάρκου τους, βάζοντας έτσι ένα κομμάτι στο ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Από τη Λέσβο έχουν συνεργαστεί τα κάτωθι σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις ακόλουθες ιστορίες:

  • Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών «Ταξιδεύοντας στον τόπο μου»
  • Νηπιαγωγείο Χιδήρων «Το δέντρο, ο καλύτερός μας φίλος»
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης «Η Σαπφώ και το Δεινοθήριο»
  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης «Μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου»
  • 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»
  • Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Η Νησιώπη πρόσφυγας».