Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Πληροφορίες: 2251047033

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα πολιτιστικά αγαθά αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα ενώ η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη και την πλήρη κοινωνική συμμετοχή. Τα μουσεία αποτελούν χώρους με ιδιαίτερη πολιτιστική βαρύτητα και με σημαντική εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση που είναι εξ ορισμού προσβάσιμα για όλους.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι φιλικό σε άτομα με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες και λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας για όλους. Ειδικότερα, το Μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις για ομάδες ατόμων με προβλήματα όρασης, κινητικές δυσκολίες ή άλλες δυσκολίες.

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Κάθε εκπαιδευτική επίσκεψη είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυσκολίες της ομάδας που συμμετέχει και γι’ αυτό το λόγο το κάθε πρόγραμμα διαμορφώνεται πριν την επίσκεψη σε συνεργασία των ομάδων με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

Μέσα από βιωματικές δράσεις οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου. Ειδική ενημέρωση πραγματοποιείται με στόχο τη γνωριμία της κάθε ομάδας με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, την ποικιλία των φυτικών απολιθωμάτων, τη μοναδικότητα του μνημείου αλλά και τις φυσικές διεργασίες της γης, όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια.

Σε κάθε εκπαιδευτική επίσκεψη μπορεί να οργανωθεί ειδική βιωματική δράση μετά από συνεννόηση. Η αφή, το παιχνίδι, η δραματοποίηση είναι ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες με στόχο να ανακαλύπτουν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους και τα στοιχεία που μας δίνει για την εξέλιξη των φυτών και του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι και σήμερα.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου μέσω της αφής»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Στο πλαίσιο αυτό τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις προσφέρουν τη δυνατότητα γνωριμίας με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης 20 εκατομμυρίων χρόνων.

Γνωρίζοντας το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου μέσω της αφής

Η δράση «Γνωρίζοντας το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου μέσω της αφής» δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν το ιδιαίτερο αυτό διατηρητέο μνημείο της φύσης μέσα από την ψηλάφηση σημαντικών ευρημάτων-εκθεμάτων. Για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης η αίσθηση της αφής είναι αυτή που χρησιμοποιούν για να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των ευρημάτων-εκθεμάτων αποτελεί για όλους μας έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης των ευρημάτων-εκθεμάτων.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν απολιθωμένους κορμούς και κλαδιά αλλά και αποτυπώματα απολιθωμένων φυτών. Μέσω της ενεργητικής αφής, ο καθένας μπορεί να αισθανθεί με έναν πρωτόγνωρο τρόπο τις επιφάνειες, τα χαρακτηριστικά και τις υφές των ευρημάτων-εκθεμάτων. Σκοπός της δράσης είναι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μέσω της ενεργητικής αφής, να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με τα χαρακτηριστικά του κάθε απολιθώματος και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα λάβουν για κάθε εύρημα-έκθεμα να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον φυτικό κόσμο που απολιθώθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η δράση περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους και των διεργασιών που οδήγησαν στην απολίθωσή του.
  • Ενημέρωση σχετικά με τα είδη των φυτών του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και για το είδος στο οποίο ανήκει το κάθε εύρημα-έκθεμα και την περιοχή που βρέθηκε.
  • Ψηλάφηση του ευρήματος-εκθέματος και περιγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου για ομάδες ατόμων με ειδικές δυσκολίες είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο βιώματα και μοναδικές εμπειρίες.

Ελάτε να το ζήσουμε μαζί!