Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα
Θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες

Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Οι μικροί φέρνουν τους μεγάλους στο μουσείο» είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και τους γονείς τους.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών, στα οποία μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν από κοινού, είναι να αποτελέσει το Μουσείο τόπο συνάντησης όχι μόνο σχολικών μονάδων αλλά και της οικογένειας, μετατρέποντας μία οικογενειακή επίσκεψη στο μουσείο σε ξεχωριστή εμπειρία.
 

Το παιχνίδι της ανακάλυψης του Απολιθωμένου Δάσους

Το πρόγραμμα αρχίζει στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων όπου, με την βοήθεια ειδικής παρουσίασης, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τα είδη δέντρων του Απολιθωμένου Δάσους. Εντυπωσιακή αναπαράσταση του δάσους αλλά και των ζώων που ζούσαν σε αυτό, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών πολυμέσων, τους μεταφέρει εκατομμύρια χρόνια πριν και τους φέρει σε επαφή με τις διεργασίες δημιουργίας του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης.

Στη συνέχεια στις αίθουσες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις διαδικασίες και τα φαινόμενα που οδήγησαν στη δημιουργία του δάσους και τους βοηθά να γνωρίσουν τα είδη των φυτών που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο. Μέσα από τα πλούσια ευρήματα της συλλογής του Μουσείου αλλά και τα απολιθωμένα δέντρα που βρίσκονται στη φυσική θέση ανάπτυξης τους στο Πάρκο Σιγρίου παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

 

Μικροί Παλαιοντολόγοι

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μικροί φίλοι να γνωρίσουν τις μεθόδους και τους σκοπούς της παλαιοντολογικής ανασκαφής, να γνωρίσουν τα απολιθωμένα φυτά που έζησαν στο παρελθόν στο Απολιθωμένο Δάσος και να παρατηρήσουν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου. Επίσης στοχεύει στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των φυσικών μνημείων, της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, συνδυάζοντας έτσι την γνώση και την εμπειρία με την επιστήμη.

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός χώρος ανακάλυψης ΓΕΩΡΑΜΑ που περιλαμβάνει πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο προσομοιώνοντας έτσι την εκπαιδευτική ανασκαφική δραστηριότητα με την επιστημονική παλαιοντολογική ανασκαφική έρευνα.

Οι μικροί παλαιοντολόγοι μαζί με τους γονείς χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανασκαφής συμμετέχουν στην ανασκαφή απολιθωμάτων στο πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα καθώς και στις εργασίες αναγνώρισης των απολιθωμάτων που ανάσκαψαν και σύγκρισής του με σύγχρονα φυτά της Λέσβου.

Θερινά Εκπαιδευτικά για ομάδες παιδιών_Μικροί Παλαιοντολόγοι

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες παιδιών

Κατά τους θερινούς μήνες, το Μουσείο υλοποιεί στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς του φίλους. Η θεματική των θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλει και βασίζεται στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τις συλλογές του Μουσείου, το Γεωπάρκο Λέσβου και γενικότερα την πλούσια φυσική κληρονομιά του νησιού.

Τα προγράμματα υλοποιούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου και περιλαμβάνουν παρουσίασεις στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων, περιηγήσεις και εξερεύνηση στους εκθεσιακούς χώρους, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια, συμμετοχή σε πειράματα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Στόχος τους είναι τα παιδιά να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, δημιουργικές στιγμές, να χαρούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν νέες γνωριμίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων τα παιδιά ανακαλύπτουν όλα τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα φυτά και τα ζώα που υπήρχαν στην περιοχή 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, μαθαίνουν για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ελλάδα, κατανοούν την εξέλιξη της ζωής, την έννοια του Γεωλογικού Χρόνου και τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος, γνωρίζουν τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και ευαισθητοποιούνται σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Θερινά Εκπαιδευτικά Πρόγραμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, προσαρμοσμένο κάθε φορά στη ηλικία τους (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5). Η διάρκεια τους είναι 2 ώρες (10:00 – 12:00) και το κόστος συμμετοχής 5€.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434.