Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάρκο Νησιώπης

Μια μοναδική εμπειρία χαρίζει στον επισκέπτη το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο

Πάρκο Νησιώπης
Πληροφορίες

Μια μοναδική εμπειρία χαρίζει στον επισκέπτη το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο, που περιλαμβάνει την νησίδα Νησιώπη και την γύρω θαλάσσια περιοχή.

Περιήγηση στο θαλάσσιο πάρκο της νησίδας Νησιώπης

Η νησίδα Νησιώπη είναι ένας φυσικός φράκτης στον Κόλπο Σιγρίου και αποτελεί μαζί με τον θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει το δυτικότερο άκρο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Το θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο. 

Η Νησιώπη έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία καταστροφής, μέσα από την οποία όμως ένα πυκνό υποτροπικό δάσος διασώθηκε και έμεινε αιώνιος μάρτυρας και αφηγητής της.

Στο μαγευτικό τοπίο του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, εκεί όπου το μακρινό παρελθόν σμίγει με το παρόν, θα ζήσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Θα περπατήσετε εκεί όπου τα πεύκα, οι βαλανιδιές και οι πανύψηλες σεκόιες έχουν δώσει τη θέση τους σε κρινάκια σπάνια αλλά και θαλάσσια λιβάδια με ποσειδώνιες. Εκεί όπου ζούσαν ζώα όπως το Δεινοθήριο και κροκόδειλοι, τώρα μπορείτε να συναντήσετε αγριοκούνελα, γλάρους και σπάνια πουλιά. Θα ακούσετε τους ήχους των εκρήξεων και θα δείτε να εξελίσσεται μπροστά σας η ηφαιστειακή καταστροφή ενώ θα γίνετε παρατηρητές της γένεσης του Αιγαίου Αρχιπελάγους στις μοναδικές παραλίες της Νησιώπης. 

Στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου μπορείτε να περιηγηθείτε σε 44 απολιθωματοφόρες θέσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω περιπατητικών διαδρομών συνολικού μήκους 4 χλμ. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας στις ανασκαφικές θέσεις θα γνωρίσετε εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς καρποφόρων και κωνοφόρων δέντρων, ιστάμενους στη φυσική τους θέση αλλά και κατακείμενους θαμμένους μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, απολιθωμένα ριζικά συστήματα δένδρων, αποσπασμένα τμήματα κορμών, κλαδιών αλλά και φυλλοφόρους ορίζοντες. 

Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ» μπορείτε να περιηγηθείτε σε θέσεις απολιθωμάτων που συναντώνται τόσο στις παράκτιες ζώνες όσο και στο θαλάσσιο πυθμένα αλλά και μοναδικής ομορφιάς θαλασσινά τοπία που γέννησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα και σμίλεψαν με το πέρασμα των χρόνων τα κύματα του Αιγαίου, μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.