Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάρκο Πλάκας

Γνωρίσετε τον εντυπωσιακό απολιθωμένο κορμό Λεύκας στην παράκτια ζώνη του πάρκου Πλάκας καθώς και τον γιγάντιο απολιθωμένο κορμό κανελόδεντρου, περιμέτρου 13,7 μέτρων και διαμέτρου 3,70 μέτρων, που αποτελεί – σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας βιβλιογραφίας - τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Πάρκο Πλάκας
Πληροφορίες

Το παράκτιο και το χερσαίο στο Πάρκο Πλάκας σας περιμένουν για να ανακαλύψετε περισσότεροι από τριάντα κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. Μεταξύ των ευρημάτων μπορείτε να γνωρίσετε τον μεγαλύτερο σε διάμετρο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου.

Πάρκο Πλάκας

Στα δύο τμήματα του Πάρκου μπορείτε να επισκεφτείτε απολιθωματοφόρες θέσεις με εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται κυρίως για ριζικούς κόμβους, ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα κορμών.

Κατά τη περιήγησή σας στο Πάρκο Πλάκας μπορείτε να γνωρίσετε τις πευκίδες και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Μπορείτε να γνωρίσετε φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή Πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της Λεύκης, του Πλατάνου και Φοινικίδες. Πρόκειται για διαφορετική ζώνη δασικής βλάστησης, στην οποία συναντώνται σχεδόν αποκλειστικά κωνοφόρα δένδρα (σεκόιες και πρωτοπευκίδες).
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός, περιμέτρου 13,7 μέτρων και διαμέτρου 3,70 μέτρων, που αποτελεί – σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας βιβλιογραφίας - τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δένδρο αυτό ανήκει στις Δαφνίδες. Στο κατώτερο τμήμα του κορμού αποκαλύφθηκε τμήμα του ριζικού του συστήματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κορμός βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία αναπτύχθηκε το δένδρο πριν απολιθωθεί.

Στην παράκτια ζώνη του πάρκου δεσπόζει και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου, μήκους 14 μέτρων.

Ακολουθώντας τους ειδικά διαμορφωμένους περιπατητικούς διαδρόμους μπορείτε να οδηγηθείτε σε όλες τις θέσεις των απολιθωμάτων οι οποίες ενώνουν τις θέσεις των απολιθωμένων κορμών. Παράλληλα στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις ανάπαυσης και θέας προς το Σίγρι και τη νησίδα Νησιώπη. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να βρείτε τον υπαίθριο οδηγό επίσκεψης στο Πάρκο Πλάκας με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις απολιθωματοφορές θέσεις και τις διαδρομές.