Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Αλιγάτορας της Λιώτας

Ο Αλιγάτορας της Λιώτας παρουσιάζεται στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Αλιγάτορας της Λιώτας
Έκθεση
Ο Αλιγάτορας της Λιώτας

Στην μεγάλο αίθριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζεται το ομοίωμα του Αλιγάτορα της Λιώτας στις φυσικές του διαστάσεις.

Ο Αλιγάτορας ζούσε στη βορειοδυτική Λέσβο περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια πριν σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος με πανύψηλες σεκόιες, πεύκα στα μεγάλα υψόμετρα και με λεύκες, βελανιδιές, φοίνικες και κυπαρίσσια στα μικρότερα υψόμετρα μαζί με το Δεινοθήριο της Λέσβου.

Ο Αλιγάτορας της Λιώτας ανήκει στο γένος Diplocynodon. Είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι 2 μετρά, και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια. Οι Διπλοκυνόδοντες ήταν οι δεινότεροι κυνηγοί στην υποτροπική λίμνη του Απολιθωμένου Δάσους. Όταν πεινούσαν έπεφταν στο νερό της λίμνης για να πιάσουν μικρά υδρόβια ζώα, όπως έντομα, μαλάκια, καρκινοειδή, ψάρια. Τα κωνικά μυτερά δόντια τους ήταν εξειδικευμένα στο να πιάνουν και να θανατώνουν τη λεία τους.

Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά την περίοδο 2007-2010.