Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ένα ταξίδι σε τοπία και γεωλογικά μνημεία με διεθνή αναγνώριση

Πάτρα - Πολυχώρος ‘ΑΙΓΛΗ’

4 Μαίου - 25 Ιουλίου  2022

μνημες γαιας
Έκθεση
Έκθεση ‘ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ’

H έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» παρουσιάζεται στην Πάτρα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως 25 Ιουλίου  2022.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ τη χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Δήμου Πατρέων, κ. Νικόλαος Ασπράγκαθος, η Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κα. Μαρία Παπαδοπούλου, Καθ. ΕΜΠ, ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών και ο εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Κων/νος Μπιζάς, καθώς η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Επιπλέον απέστειλαν ειδικό χαιρετισμό οι κκ. Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας Κινήματος Αλλαγής και Άγγελος Τσιγκρής, Βουλευτής Αχαΐας Ν. Δημοκρατίας. 

Κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας της Πάτρας, υπάλληλοι Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι από το ΓΕΩΤΕΕ, παραγωγικών φορέων και τοπικών ΜΚΟ, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικότερα επιστήμονες από την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και φοιτητές, ο Πρόεδρος και μέλη Δ.Σ. του πρ. Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, καθώς και οι εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έδωσαν το παρόν με τη συμμετοχή τους και η αίθουσα ΑΙΓΛΗ της VESO MARE κατακλείστηκε από πλήθος κόσμου.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο.

Ο Επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, Καθ. Παν. Πατρών παρουσίασε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκου και τη σημασία του για την τοπική κοινωνία, καθώς αποτελεί μία σημαία της UNESCO στην Δυτική Ελλάδα.

Η Γεν. Διευθύντρια - Συντονίστρια CLLD/LEADER  ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., κα. Ηρώ Τσιμπρή παρουσίασε το νέο διατοπικό πρόγραμμα που θα συμμετέχει και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού με τίτλο «Σχέδιο Διατοπικής συνεργασίας: “ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ UNESCO”, του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020».

Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας κ. Παρασκευάς Ξυπολιάς, Καθ. Παν. Πατρών έκανε μία σημαντική παρουσίαση για τη συνεισφορά του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και τα 45 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία.