Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης Messel Pit

10 Ιουλίου 2021 – 15 Μαΐου 2022

Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Έκθεση
Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης Zeit und Messel Welten του Messel Pit που αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση “Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου” από 10 Ιουλίου 2021 έως 15 Μαΐου 2022.

Στόχος της έκθεσης, είναι η γνωριμία του γερμανικού κοινού με το μοναδικό Μνημείο που διαθέτει η Λέσβος, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα κλιματικής αλλαγής, η σωστή ενημέρωσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών στη Λέσβο, αφού το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς πόλους έλξης της

Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία περιλαμβάνει εντυπωσιακά τμήματα απολιθωμένων κορμών, φύλλων, κλαδιών, ριζικών κλάδων, καρπών και ηφαιστειακών πετρωμάτων, ευρήματα που αποτελούν δείκτες παρελθοντικών κλιματικών αλλαγών μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να κατανοήσει εις βάθος τη διαδικασία των κλιματικών αλλαγών στο γεωλογικό χρόνο και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τη σύγχρονη απειλή της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο. Την έκθεση συνοδεύει πλούσιο ενημερωτικό υλικό με κείμενα, φωτογραφίες και γραφιστικά σχήματα για την κλιματική αλλαγή, το Απολιθωμένο Δάσος, τις ανασκαφές και τα ευρήματα του Μουσείου και τη Λέσβο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 στο Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης Messel Pit - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομίας της Γερμανίας. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν η Γερμανίδα Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας, Επιστήμων και Τεχνών του κρατιδίου της Έσσης κα. Angela Dorn, η κα. Ιωάννα Κριεμπάρδη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη, ο Δήμαρχος του Μέσσελ κ. Andreas Larem και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασής της κατέγραψε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητάς της πήρε παράταση λειτουργίας από τις 31 Οκτωβρίου 2021, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένη, μέχρι τις 15 Μαΐου 2022.

Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται με χρηματοδότηση από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.