Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke

Δεκέμβριος 2022  – Μάιος 2023

κλιματικη αλλαγη
Έκθεση
Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Η έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του διασυνοριακού Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke της Αυστρίας και της Σλοβενίας

Η πρωτότυπη έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας, πευκων, βαλανιδιάς και κανελόδενδρων από το  απολιθωμένο δάσος Λέσβου.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα χέρσο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη Λέσβο από τις ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμένων δέντρων σεκόιας, τα οποία αποτελούν μοναδικά στοιχεία του κλίματος την εποχή εκείνη.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και πληροφορίες για το δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στόχος της έκθεσης  είναι η γνωριμία του κοινού με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.

Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα  αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο».

Η έκθεση περιλαμβάνει 4 κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στο Απολιθωμένο Δάσος και τα στοιχεία που μας παρέχει για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με το γεωλογικό χρόνο.  Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.  Η τρίτη ενότητα της ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO τονίζοντας τις δράσεις του τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης παρουσίασής της στη Γερμανία στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Bergstraße-Odenwald (ιούλιος 2021-Μάιος 2022) και Muskau Arch στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022).

Η έκθεση στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke σημειώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής  συμβάλλοντας έτσι στην προβολή της Λέσβου.