Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

 Δεινοθήρια και Σεκόιες

 Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο

Δεινοθήρια και Σεκόιες
Έκθεση
Δεινοθήρια και Σεκόιες
Ευγενίδειο ίδρυμα
Περιοδική Έκθεση

Εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 εγκαινιάζεται, η περιοδική έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Η περιοδική έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο, δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του απολιθωμένου Δάσους και το ακριβές όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα πρίν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη  μετανάστευση τους προς την Ευρασία.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Στόχος της έκθεσης  είναι η γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος. Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα  αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο .

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεργάζεται και  φιλοξενεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους χώρους του τις εκθέσεις που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας να έρθει σε επαφή με την  προσπάθεια των επιστημόνων για τη διάσωση των απολιθωμάτων και την παρουσίαση σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με την γεωλογική ιστορία, τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή, με τρόπο έγκυρο και παράλληλα κατανοητό και ευχάριστο.