Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το δάσος κάτω απο τον δρόμο

Ευρήματα απολιθωμάτων από τις ανασκαφές κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Το δάσος κάτω απο τον δρόμο
Έκθεση
Το δάσος κάτω απο τον δρόμο
Περιοδική Έκθεση

Η έκθεση μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Μυτιλήνη, το Σίγρι, το Πλωμάρι και τη Θεσσαλονίκη.

Εντυπωσιακά απολιθώματα φυτών που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, μάρτυρες της παρουσίας υποτροπικών οικοσυστημάτων στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, τεκμήρια των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν και τα απολίθωσαν στην θέση ανάπτυξης τους πααρουσιάζονται στην έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ», που δημιούργησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση παρουσιάζει με ένα πρωτότυπο τρόπο τα ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Η έκθεση μεταφέρει τον επισκέπτη στο πεδίο της ανασκαφής και στα εργαστήρια της συντήρησης για να μυηθεί στα μυστικά της επιστημονικής έρευνας, της ανασκαφής, της μεταφοράς, της  συντήρησης και τεκμηρίωσης των ευρημάτων που φέρνουν στο φως οι σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται από το 2013.

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλύψει σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των υποτροπικών δασών που αναπτύχθηκαν στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της μακράς ηφαιστειακής περιόδου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Στην έκθεση θα γνωρίσουμε:

Δεκάδες μεγάλους απολιθωμένους κορμούς δένδρων των υποτροπικών δασών που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν.

Σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα που περιλαμβάνουν ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες, και φύλλα δένδρων Μαρτυρίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν τα υποτροπικά δάση και οδήγησαν στη δημιουργία του διατηρητέου μνημείου της φύσης, όπως ο κορμός που φέρει τα τεκμήρια της βίαιης θραύσης του από το ωστικό κύμα της ηφαιστειακής έκρηξης ή για τη διαδικασία της απολίθωσης όπως το κατώτερο τμήμα κορμού και ριζικό σύστημα που απέμεινε στην φυσική του θέση,  σκεπάστηκε από ηφαιστειακή στάχτη και απολιθώθηκε από την κυκλοφορία ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο

Πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που διατηρούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Παράλληλα, παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις και χάρτες αποτύπωσης των απολιθωματοφόρων θέσεων, όργανα αποτύπωσης, καθώς και στοιχεία της μεθοδολογίας ανασκαφής, μεταφοράς, καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων. Καθόλη τη διάρκεια παρουσίασής της οργανώνονται ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα για ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αλλά και για ειδικές ομάδες επισκεπτών.