Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του

«ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»
Έκθεση
«ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Μέχρι σήμερα η έκθεση έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Ρώμη, τη Μόσχα και το Σικάγο.

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του; Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα; Είχε πάντα η χώρα μας το μεσογειακό κλίμα που έχει σήμερα; Τι είδους ζώα και φυτά έχουν ζήσει στην περιοχή μας κατά το παρελθόν; Πώς συνδέονται οι Κύκλωπες με τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στην περιοδική έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους».

Μέσα από εντυπωσιακά απολιθώματα και πετρώματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις, προβολές και διαδραστικές εφαρμογές, εμφανίζονται οι γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το Αιγαίο τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια καθώς και τα οικοσυστήματά του.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις εκθεματικές ενότητες. Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του.  Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων.

Η έκθεση μας καλεί να γνωρίσουμε το πέλαγος της φύσης και του πολιτισμού, των μύθων και της ιστορίας, να γνωρίσουμε τη συνεχή αλληλεπίδραση γεωλογίας και πολιτισμού, ενώ παράλληλα γεμίζει τις αισθήσεις μας με εικόνες από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.