Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO & Βιώσιμη Διαχείριση»

20 Μάιος 2024
121

Λέσβος, 27 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2024

Η UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων διοργανώνουν σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  Διεθνές Σεμινάριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO 2024, με θέμα «UNESCO Global Geoparks and Sustainable Management», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 27 Μαΐου 2024 έως 3 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Καλλονής και επισκέψεις σε σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου.

Με την ευκαιρία του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Μαίου η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και για το λόγο αυτό θα βρεθούν στη Λέσβο ο επικεφαλής του Τμήματος Γεωπάρκων της UNESCO Kristof Vandenberghe και τα 16 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων

Το Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων, είναι η κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks», και θα πραγματοποιηθεί φέτος για δωδέκατη συνεχή χρονιά με φυσική παρουσία στη Λέσβο, μετά από διακοπή τριών ετών λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων οργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Το Σεμινάριο αποτελεί επίσημη εκδήλωση του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και απευθύνεται σε στελέχη Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο, φορείς της αυτοδιοίκησης και επιστημονικούς φορείς που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές, με αντικείμενο τη διατήρηση και διαχείριση της γεωλογικής μας κληρονομιάς, των γεωπάρκων και των γεώτοπων, το γεωτουρισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η οργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ παράλληλα προβάλει την Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

Στο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα συμμετάσχουν περισσότερα από 100 στελέχη γεωπάρκων, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίων, υποψήφιοι διδάκτορες, στελέχη επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με γεωπάρκα και σχεδιάζουν ή υλοποιούν καινοτόμες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης της γεωλογικής μας κληρονομιάς από την Αγγλία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γκάμπια, τη Γκάνα, τη Γερμανία, τη Δανία, το Εκουαδόρ (Ισημερινός), τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, την Καμπότζη, την Κένυα, την Κίνα, το Κιργιστάν, την Κούβα, την Κροατία, τη Λιβύη, το Λίβανο, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, το Μεξικό, τη Ναμίμπια, τη Ν. Αφρική, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, την Παραγουάη, το Περού, τη Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρουάντα, τη Ρωσία, τα νησιά Σαμόα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ελλάδα.

Στο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων θα παρουσιάσουν εισηγήσεις Καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και Καθηγητές από το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και ειδικοί επιστήμονες από την UNESCO.

Παράλληλα με τις διαλέξεις, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο με στόχο τη γνωριμία των συμμετασχόντων με το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικοτόπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο θα συμβάλλει στην προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ώστε τα θέματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου, με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου https://www.petrifiedforest.gr/geoparks2024 , Ε-mail: lesvospf@otenet.grTηλέφωνο: 2251047033.