Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνεχίζονται οι ανοιξιάτικες εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης | Γιορτάζουμε τα μεταναστευτικά πουλιά στο Απολιθωμένο Δάσος!

10 Μάιος 2022
Παρατήρηση από το κιόσκι

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Την Κυριακή που μας πέρασε (08/05) κάναμε την πέμπτη μας ανοιξιάτικη εξόρμηση σε έναν ακόμα υγρότοπο της Δυτικής Λέσβου, τη Φανερωμένη. Το ποτάμι ήταν γεμάτο από Αηδόνια και Ωχροστριτσίδες, μεταναστευτικούς ερωδιούς (Μικροτσικνιάδες, Κρυπτοτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες), Μαυροπελαργούς. Μαζί με την ευρύτερη περιοχή με τις καλλιέργειες ήταν το πρωινό αυτό ένα μοναδικό σημείο για την παρατήρησης μεταναστευτικών πουλιών όπως: Αετομάχους, Σταχτομυγοχάφτες, Αμπελουργούς, Μελισσοφάγους, Κοκκινοκεφαλάδες, Τρυγόνια, Συκοφάγους, πολλά άλλα μικρόπουλα της Ευρώπης και τα γεράκια Δενδρογέρακο και αρκετούς Μαυροπετρίτες.

Την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαΐου (10:00-12:30) ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, συμμετέχοντας και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ανοιξιάτικης Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών 2022. Θα παρατηρήσουμε αυτή τη φορά τα πουλιά του Απολιθωμένου Δάσους (όπως την Ασπροκωλίνα, το Φρυγανοτσίχλονο, το Σμυρνοτσίχλονο και πολλά άλλα).

Η εξόρμησή μας θα ξεκινήσει, και αυτή τη φορά, με λίγες βασικές οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού παρατήρησης (κυάλια, τηλεσκόπιο) και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και αναγνωρίσουμε όσο περισσότερα είδη κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου μικρής δυσκολίας. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα, περιλαμβάνει περπάτημα σε μονοπάτια. Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται στην τιμή εισιτηρίου για την είσοδο στο Πάρκο (5 ευρώ).

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.