Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

14 Ιουν 2022
Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης

Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης

Συνέδριο Ruritage, 8-10 Ιουνίου 2022

Παρουσίαση της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και της συμβολής των δραστηριοτήτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στην τοπική ανάπτυξη, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού συνεδρίου του προγράμματος Ruritage από 8 έως 10 Ιουνίου 2022 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Καθηγητής  Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και ειδικότερα τις εκπαιδευτικές, γεωτουριστικές και αθλητικές δράσεις καθώς και τις συνέργειες με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τις τοπικές αρχές, φορείς και επιχειρήσεις και  τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμεμτέχοντες φορείς από όλη την Ευρώπη παρουσίασαν δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος RURITAGE. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης των θέσεων γεωλογικής κληρονομιάς, των γεωτουριστικών δράσεων, των εκπαιδευτικών δράσεων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των αθλητικών γεγονότων.

Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος RURITAGE, με συμμετοχές  περισσότερων από 500 φωτογράφων.  Το τρίτο βραβείο απέσπασε η φωτογραφία του κ. Ευστράτιου Καπετανά, με θέμα την μεγάλη παράδοση αγγειοπλαστικής της Λέσβου.  Οι βραβευμένες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση στην έδρα της UNESCO.

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών  και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν.

Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία. Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από ερευνητικούς φορείς οι οποίοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσίασαν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών.

Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές  που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής  των αποτελεσμάτων του έργου.

Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών.

Η έκθεση του Μουσείου με θέμα «Κατανοώντας την Κλιματική Αλλαγή» παρουσιασθηκε για 10 μήνες στο Γεωπάρκο Bergstrasse-Odenwald  που αποτελεί εταίρο του Προγράμματος και ήδη η έκθεση έχει μεταφερθεί στο Γεωπάρκο Muskau Arch στη Γερμανία/Πολωνία. Παράλληλα στα πλαίσια του έργου στο Γεωπάρκο Bergstrasse-Odenwald  θα λειτουργεί η φωτογραφική  έκθεση “Νew home with my eyes” μέχρι τέλος Ιουλίου 2022 στο οποίο παρουσιάζονται από φωτογραφους – πρόσφυγες τα τοπια και η κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald .

Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκαν σε κάθε μια περιοχή δράσεις πεδίου, εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοικτές εκδηλώσεις και εργαστήρια για τη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων του έργου καθ’ όλη την τετραετή διάρκεια υλοποίησής του προσκαλώντας συνεργαζόμενους φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες.