Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πεζοπορία στο Σπήλαιο Σπήλιος Αντισσας - Το Μαντείο του Ορφέα!

04 Αυγ 2026
121

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, στοχεύει στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των Γεωτόπων της Λέσβου για εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Για το σκοπό αυτό οργανώνει δράσεις πεδίου προκειμένου να γνωρίσει σε νέους αλλά και μεγαλύτερους φίλους της Λεσβιακής φύσης, τους γεωτόπους - τις θέσεις όπου τεκμιριώνεται η γεωλογική ιστορία και η εξέλιξη της Λέσβου.

Πρόκειται για τους κρυμμένους θησαυρούς της Λεσβιακής υπαίθρου!

Οι δράσεις του Μουσείου αποσκοπούν στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας τους αλλά και στην ευαισθητοποίηση για την προστασία τους.

Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκε πεζοπορία - επίσκεψη σε ένα από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Δυτικής Λέσβου, το Σπήλαιο Σπήλιος της Αντισσας που αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα το Μαντείο του Ορφέα!

Πριν από λίγες μέρες οργανώσαμε πεζοπορία με το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Ακροπόλεως, που βρέθηκαν στη Λέσβο και πραγματοποίησαν διήμερη εξόρμηση στο Απολιθωμένο Δάσος και στη Δυτική Λέσβο!

Ειδικότερα οι Ανιχνευτές πραγματοποίησαν πεζοπορική εξόρμηση από την Αντισσα προς το Σπήλαιο Σπήλιος. Η διαδρομή μέσα στο φυσικό τοπίο και η εξερεύνηση του εντυπωσιακού σπηλαίου αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία, προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη γεωλογική ιστορία και τη φυσική ομορφιά της δυτικής Λέσβου. Με την καθοδήγηση του Μανώλη Αντωνάκη, γεωγράφου και υποψήφιου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ομάδα των Ανιχνευτών γνώρισε την γεωλογική, οικολογική, μυθολογική και ιστορική σημασία του Σπηλαίου.

Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του ασβεστολιθικού λόφου που δομείται από πετρώματα ηλικίας περίπου 298-251 εκατομμυρίων χρόνων. Tο ασβεστολιθικό ύψωμα δεσπόζει στο ανάγλυφο και περιβάλλεται από νεότερα ηφαιστειακά πετρώματα ηλικίας Μειοκαίνου (20 περίπου εκατομμυρίων ετών). Στις πλαγιές του λόφου παρατηρούνται ρήγματα που αποτελούν ενδείξεις της ιδιαίτερα έντονης τεκτονικής δραστηριότητας της περιοχής.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία του σπηλαίου είναι η τεκτονική δράση και η καρστική διάβρωση.

Το καρστικό έγκοιλο του Σπηλαίου δημιουργήθηκε από την κίνηση όμβριων νερών στη ζώνη τεκτονισμού μεγάλου τεκτονικού ρήγματος στον ασβεστολιθικό βράχο.

Η εντυπωσιακή είσοδος του σπηλαίου, που έχει άνοιγμα 10 μέτρων πλάτους και 12 μέτρων ύψους, ονομάζεται «Χάος», από τους κατοίκους, και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και ορατό από τον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Στο εσωτερικό του παρατηρούνται προϊστορικά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, καθώς και δύο κατασκευές από αργολιθοδομή.

Κατά την Ελληνική μυθολογία το κεφάλι του Ορφέα, εκβράσθηκε στις ακτές της βόρειας Λέσβου και μεταφέρθηκε από τους κατοίκους μέσα στο σπήλαιο, όπου λειτούργησε ιερό, το οποίο συνέχισε να χρησμοδοτεί κάνοντας έτσι το μαντείο του Ορφέα πασίγνωστο στον αρχαίο κόσμο.

Σύμφωνα με την παράδοση το τραγούδι του Ορφέα δίδαξε στα πουλιά να κελαιδούν γλυκά και γι αυτό τα αιδόνια στην περιοχή της Αντισσας κελαιδούν πιο όμορφα από κάθε άλλη περιοχή!