Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Νέο Πάρκο Απολιθωμάτων στην περιοχή Ακροχειρας «Ιωάννης Τουμπελέκης»

21 Αυγ 2023
123

Τρίτη 22 Αυγούστου, 18:00 ώρα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας καλεί στην πρώτη ενημέρωση-παρουσίαση-ξενάγηση στο νέο πάρκο απολιθωμάτων στην περιοχή Ακρόχειρας « Ιωάννης Τουμπελέκης» μια από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής- Σιγρίου.

Η θέση βρίσκεται 7 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου.

Ο Διευθυντής του Μουσείου και επικεφαλής των ανασκαφών θα ενημερώσει για την πρώτη επισκέψιμη θέση που καθίσταται προσβάσιμη στο κοινό, τα νέα ευρήματα και το όραμα για την δημιουργία ενός νέου υπαίθριου Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου!

Η συστηματική ερευνητική εργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να αποκαλύπτει τον πλούτο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων που δημιουργείται στο ύψωμα Ακρόχειρας, “ Ιωάννης Τουμπελέκης» διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο!

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειόκαινου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών περίπου εκατομμυρίων ετών!

Οι ανασκαφές για τα νέα ευρήματα στον Ακρόχειρα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή / Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής Σιγρίου - ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων»

Η ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020 στα πλαίσια της Πράξης» Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου»