Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρουσίαση της Λέσβου στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR της Μαδρίτης

26 Ιαν 2024
123

Στο ειδικό περίπτερο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Προβολή της Λέσβου -  Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως αειφόρου τουριστικού προορισμού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη μεγάλη διεθνή  τουριστική έκθεση FITUR, στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο με 8.500 εκθέτες και πάνω από 136.000 επισκέπτες.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO συμμετείχε στη FITUR με ειδικό περίπτερο που προετοίμασαν τα Ισπανικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO σε συνεργασία με την Ισπανική Εθνική Επιτροπή UNESCO και η συμμετοχή αυτή συνοδεύτηκε από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας της FITUR, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση με παρουσιάσεις από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητή Νίκο Ζούρο, τον Πρόεδρο των Ισπανικών Γεωπάρκων Jose Maria Barera, τον Συντονιστή του Δικτύου Γεωπάρκων Λατινικής Αμερικής  Euginio Bidonto και την Γραμματέα της Ισπανικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Santago Sierra. Ήταν η πρώτη εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων από την UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ν. Ζούρος παρουσίασε τις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την προώθηση και προβολή των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO , ενώ ειδική αναφορά έκανε στη Λέσβο, τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρονται στους επισκέπτες και τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και στελέχη Διευθύνσεων Τουρισμού της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μεξικό, την Βραζιλία, την Ουρουγουάη, το Εκουαδόρ, το Περού, εκπρόσωποι 15 Ισπανικών Γεωπάρκων, και γεωπάρκων από την Πορτογαλία, το Μεξικό, την Βραζιλία, την Ουρουγουάη, το Εκουαδόρ, εκπρόσωποι οργανισμών, τουριστικών φορέων και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Το περίπτερο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO επισκέφτηκαν πολλοί  επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι φορέων. Η παρουσία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη FITUR είχε ως στόχο των προβολή τους ως ποιοτικών και αειφόρων τουριστικών  προορισμών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεών της ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος είχε επίσης την ευκαιρία διαδοχικών συναντήσεων με στελέχη γεωπάρκων,  επαγγελματίες του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους με σκοπό να ενημερώσει για την σημασία των δράσεων για την προστασία  και διαχείριση των μνημείων της γεωλογικής  κληρονομιάς και τον ρόλο των Γεωπάρκων και να προβάλλει ως παράδειγμα το Γεωπάρκο  Λέσβου, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων,  οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λέσβο  και το Απολιθωμένο Δάσος.