Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & Κλιματική Αλλαγή

10 Νοε 2021
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου &  Κλιματική Αλλαγή

Με αφορμή τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2021- Climate Change Conference (COP26) που  διεξάγεται στην Γλασκώβη 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου 2021, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου σας παρουσιάζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.

Αυτήν την περίοδο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2021-COP26. Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί παίρνουν μέρος στη συζήτηση για την κλιματική κρίση και διερευνούν τον ρόλο του πολιτισμού στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα πολιτιστικά ιδρύματα έχουν ηθικό καθήκον να μιλήσουν για την κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας και διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο στην αντιμετώπισή της. Στο πλαίσιο αυτό καταστρώνουν στρατηγικά σχέδια που περιλαμβάνουν ποικιλία δράσεων όπως την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, την ενσωμάτωση οικολογικών πρακτικών στην καθημερινή τους λειτουργία, τη δραστική μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος και φυσικά τη διοργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ποικίλων δράσεων με σκοπό την προώθηση της οικολογικής συνείδησης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:

- Από τις πιο σημαντικές του πρωτοβουλίες ήταν η μετατροπή του σε Πράσινο Μουσείο  προχωρώντας σε εργασίες που είχαν ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή των εγκαταστάσεών του. Συγκεκριμένα, έπειτα από ειδική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης, πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων αλουμινίου με πλαίσια νέας τεχνολογίας, τοποθέτηση σκιάστρων, εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού, ανανέωση του συστήματος φωτισμού και αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας LED. Η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων εργασιών έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων, το Μουσείο έχει γίνει ένα ενεργειακά ευφυές μουσείο, με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, θέτοντας ως προτεραιότητα που διέπει όλη τη λειτουργία και τις δράσεις του την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη στήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

- Το Μουσείο προχώρησε επίσης στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Πλάκας μετά την πυρκαγιά του Απριλίου 2021 και αξιοποίηση τους ως μονοπατιών για την πραγματοποίηση αγώνων ορεινής ποδηλασίας στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν έργα αναδάσωσης της περιοχής με φύτευση 100 περίπου δενδρυλλίων βαλανιδιάς που αποτελούν τη δασική βλάστηση της περιοχής. Η φροντίδα των νεαρών δενδρυλλίων που προσέφερε η Διεύθυνση Δασών Λέσβου συνέβαλε στην επιβίωση των δένδρων και τη δημιουργία του πρώτου δασικού αλσυλλίου που θα επεκταθεί σύντομα.

- Μέσων των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεών του το Μουσείο επιχειρεί να εξερευνήσει τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος με την παρουσίαση των ευρημάτων του που αποτελούν δείκτες κλιματικής αλλαγής και να αναδείξει τη σύγχρονη απειλή της κλιματικής κρίσης. Η μεγάλη διεθνής έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit στη Φρανκφούρτη έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο της παρουσίασης  της σημασίας του Απολιθωμένου Δάσους για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητά της, η λειτουργία της παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου 2022.

- Ιδιαίτερα ενεργή είναι η δραστηριότητα του Μουσείου όσον αφορά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για την απειλή της κλιματικής αλλαγής και  ώθησής τους για την υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής. Ενδεικτικά αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εξειδικευμένα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το ευρύτερο κοινό.  Σκοπός τους είναι η ενημέρωση όλων για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες κοινωνίες και η ώθησή τους να αναλάβουν οι ίδιοι δράση. Παγκόσμιες Ημέρες όπως η Ημέρα Γης, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελούν επίσης αφορμή για τη διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μπορείτε να γνωρίσετε όλες τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου για την κλιματική αλλαγή μέσα από την καμπάνια παρουσίασής τους στα social media του κατά την περίοδο 31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2021, διάστημα διεξαγωγής του COP26.

facebοok: @naturalhistorymuseumlesvosgr

instagram: @lesvospetrifiedforestmuseum