Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με επιτυχία η Γιορτή Πουλιών 2022 - Η Λέσβος λαμβάνει μέρος στις πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις ορνιθοπαρατηρησης!

05 Οκτ 2022
Με επιτυχία η Γιορτή Πουλιών 2022

Νεα εξόρμηση 8-9 Οκτωβρίου

Φέτος η Λέσβος συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Παρατήρησης Πουλιών 2022 (Eurobirdwatch 2022) η οποία γιορτάστηκε σε πάνω από 15 περιοχές στην Ελλάδα (Μεσολόγγι, Πρέσπα, Δαδιά, Κερκίνη κ.ά.) και 40 χώρες της Ευρώπης, με συντονιστή την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International και στην Ελλάδα την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Πλούσιες ήταν οι εκδηλώσεις στη Λέσβο που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλονής με εξορμήσεις παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών σε υγροτόπους του νησιού.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Καλλονής με ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους συμμετέχοντες στο «Θαλασσινό Σχολείο Αειφορίας»

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε δακτυλίωση πουλιών στο Σίγρι.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν παρατήρησεις πουλιών στην Αλυκή Καλλονής, με φθινοπωρινούς επισκέπτες της Λέσβου και μια μεγάλη ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Επιστημών της Γης του Κιέλου Γερμανίας

Κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση στην οποία βρισκόμαστε διέρχονται από την περιοχή μας πολλά είδη πουλιών κατευθυνόμενα είτε χαμηλά στην Αφρικανική Ήπειρο είτε λίγο νοτιότερα από την περιοχή μας, όπου θα περάσουν το Χειμώνα. Τα είδη αυτά παρατηρήσαμε με οπτικό εξοπλισμό (τηλεσκόπια και κυάλια) αλλά και με τη βοήθεια της δακτυλίωσής τους: σύλληψη για λίγη ώρα, τοποθέτηση ειδικού δαχτυλιδιού στο πόδι και κατόπιν απελευθέρωση.

Και η φετινή γιορτή υποστηρίχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που ασχολείται με την παρακολούθηση των πουλιών και των υγροτόπων του ομώνυμου Κόλπου και το Ελληνική Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.).

 

Παγκόσμια Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών

Συνέχεια των εξορμήσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

8-9 Oκτωβρίου 2022

Το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ορνηθοπαρατήρησης στις Αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών (Global Migratory Bird Day- Autumn) οργανώνονται εξορμήσεις στις ακόλουθες περιοχές:

  • Σάββατο, 8/10, κατά τις ώρες 17:00-19:00, παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Καλλονής.

Προκειμένου να συμμετέχετε με τον καλύτερο τρόπο στις αυτοτελείς διαδρομές, παρακαλείστε να προσέρχεστε ακριβώς κατά τις ώρες 17:00 και  18:00, με σημείο αρχικής συνάντησης το παρατηρητήριο στη ΒΑ γωνιά (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής)

  • Κυριακή, 9/10, κατά τις ώρες 10:00- 13:00, παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Πολυχνίτου.

Προκειμένου να συμμετέχετε με τον καλύτερο τρόπο στις αυτοτελείς διαδρομές, παρακαλείστε να προσέρχεστε ακριβώς κατά τις ώρες 10:00, 11:00 ή 12:00, με σημείο αρχικής συνάντησης τη νότια πλευρά της Αλυκής (τέλος της παραλίας Σκάλας Πολυχνίτου).

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις αποτελούν τμήμα των εξορμήσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις στη φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Εντάσσονται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για πιο άμεσες πληροφορίες για την κάθε εξόρμηση τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.