Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών»

17 Φεβ 2023
Ημερίδα

Στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου
στις 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ” διοργανώνει ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ., στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησής του, τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα, τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. και την αξία τόσο της βιώσιμης γεωργίας όσο και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

Μια πορεία 18 μηνών θα ξεδιπλωθεί μέσα από τις αφηγήσεις όσων συμμετείχαν στην προετοιμασία του πεδίου και την εγκατάσταση του πειραματικού αμπελώνα, τις περιγραφές εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων από τα βιωματικά εργαστήρια της ξερολιθιάς, του φυτέματος και του μπολιάσματος και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», διά του λόγου το αληθές...

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συμμετοχική δράση σύνδεσης για όλους και βεβαίως με την παρουσίαση και τη δοκιμή των εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ..

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Κάτοικοι της Λέσβου, επαγγελματίες, αγρότες, αμπελουργοί, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές.

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

10:00 – 10:15     Προσέλευση

10:15 – 10:30     Χαιρετισμοί

10:30 – 10:40     Ηλίας Καστρινέλλης, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζει το “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”.

10:40 – 10:50     Νίκος Ζούρος, Μέλος της Ομάδας έργου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».

10:50 – 11:55     Μέλη της Ομάδας Έργου, Εισηγητές και Εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια περιγράφουν πως υλοποιήθηκε το έργο.

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… Από τη Σκέψη στην Πράξη».

Ηλίας Μαλαματίνας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ.: «Διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα».

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».

Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».

Χρήστος Χατζηλίας, Μέλος της Ομάδας Έργου, Φιλόλογος, Διδάκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Βιωματικές δράσεις εμψύχωσης Ομάδας».

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος - Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Οι ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας».

Εκπαιδευόμενοι – Εθελοντές του Έργου, «Βιώματα και Εμπειρίες».

11:55 – 12:20     Προβολή του Ντοκιμαντέρ, «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», προλογίζει η σκηνοθέτιδα Έφη Σιαλευρή.

12:20 – 12:35     Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”: «Η αλλαγή του παραδείγματος».

12:35 – 12:55     Παρεμβάσεις – Συζήτηση

12:55 – 13:10     Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».

13:10 – 14:00     Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και Δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα  «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», με τη συμβολή του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».    

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.