Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εξορμήσεις δακτυλίωσης πουλιών στη Φανερωμένη Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου 2023 Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

14 Σεπ 2023
Εξορμήσεις δακτυλίωσης πουλιών στη Φανερωμένη

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις παρατήρησης φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Οι εξορμήσεις στη φύση απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή. Περιλαμβάνουν γνωριμία με τον υγρότοπο, παρατήρηση πουλιών (με τη χρήση κυαλιών) και επίδειξη της μεθόδου της δακτυλίωσης πουλιών.

 

Απολογισμός προηγούμενων εξορμήσεων

Τις απογευματινές ώρες της περασμένης Παρασκευής και Σαββάτου εξορμήσαμε για παρατήρηση πουλιών στη Φανερωμένη (Σίγρι) και τον Ψαροποταμό (Σκάλα Ερεσού), αντίστοιχα. Λόγω έντονου αέρα δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση δακτυλιώσεων καθώς τότε η μέθοδος καθίσταται επικίνδυνη για τα πουλιά.

Και στις δύο περιοχές παρατηρήσαμε δεκάδες Θαμνοφυλλοσκόπους και πολλούς Σταχτομυγοχάφτες και Αετομάχους, που αυτές τις μέρες κάνουν ένα πολύ εμφανές πέρασμα από την περιοχή μας. Δεκάδες χελιδόνια να σχηματίζουν ανομοιογενείς ομάδες (από 4 διαφορετικά είδη!) πριν να κοιμηθούν στους καλαμιώνες των δύο ποταμών και μικρές ομάδες από μεταναστευτικούς ερωδιούς (Κρυπτοτσικνιάδες και Νυχτοκόρακες) καθώς ξεκινούσαν το νυχτερινό ταξίδι προς το νότο, αφού είχαν ανακτήσει δυνάμεις και ενέργεια (τροφή) στους υγροτόπους μας.

 

Επόμενες εξορμήσεις

Οι επόμενες εξορμήσεις θα έχουν βάση την Φανερωμένη στο Σίγρι με ένα διήμερο δακτυλίωσης και παρατηρησης πουλιών. Και οι δυό αυτές δραστηριότητες είναι καλό να πραγματοποιούνται τις πρώτες και τελευταίες ώρες της ημέρες οπόταν και η δραστηριοπόιηση των πουλιών στο χώρο είναι εντονότερη. Η περιοχή του ποταμού της Φανερωμένης είναι ένας πραγματικός «μαγνήτης» όπως λέγεται μεταναστευτικών πουλιών καθώς παρέχει άφθονη τροφή και καταφύγιο για αυτά στο τοπίο των φρυγάνων της Δυτικής Λέσβου (όπως και κάθε άλλη κοίτη/εκβολή στην περιοχή!).

Μπορείτε να εξορμήσετε μαζί μας, πιο συγκεκριμένα:

Παρασκευή 15/9 στις 18:30-20:00

Σάββατο 16/9 στις 8:00-10:00 και ξανά στις 18:30-20:00

Σημειό αρχικής συνάντησης στο εκκλησάκι της παραλίας Φανερωμένης.

 

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου. Οι δακτυλιώσεις πουλιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.). Οι παραπάνω εξορμήσεις πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά το μήνα Σεπτέμβριο τον βασικό μήνα της μετανάστευσης των πουλιών της Ευρώπης (το 2022 έγιναν όλο τον Αύγουστο).

Για περισσότερες δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπό του και τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και 6972809610 (κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων) και e-mail: lesvospf@otenet.gr.