Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ενημερωτική Εκδήλωση στη Στύψη | Σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου 2023 - Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας

13 Φεβ 2023
Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας

Με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κοινότητας Στύψης με θέμα «Σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου 2023 - Σεισμικός κίνδυνος και μέτρα προστασίας» την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης.  με ομιλητή τον Δρ. Νικόλαο Ζούρου, Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ανδρέας Αξής, ο Πρόεδρος της Στύψης Νικόλαος Δρακούλας, ο Πρόεδρος του Λεπετύμνου Θέμης Καμμένος, ο πρώην Δήμαρχος Πέτρα κ. Π. Παπουτσάνης και πολλοί κάτοικοι από την περιοχή της Στύψης, οι οποίοι με την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν τόσο για το σεισμικό κίνδυνο στη Λέσβο όσο και για την ανάγκη σωστής προετοιμασίας.

Ο κ. Ν. Ζούρος, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας - Γεωτεκτονικής και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην μακρά σεισμική ιστορία της Λέσβου γεγονός που επιβάλει την εγρήγορση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και την αναγκη ενημέρωσης των πολιτών. Τόνισε πόσο σημαντική για την παρακολούθηση των φαινομένων είναι η εγκατάσταση οργάνων για την παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου και ανέφερε τα παραδείγματα εγκατάστασης οργάνων στη Λέσβο, που έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια.

Παρουσίασε τα αποτελέσματα της μακρόχρονης έρευνας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Λέσβου και τον σεισμικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωγραφίας  αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού  το πρωί της 7ης Ιανουαρίου για την κατανόηση του φαινομένου και την εκτίμηση του κινδύνου που δημιουργεί η σεισμική ακολουθίας της 7ης Ιανουαρίου 2023. Αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών και τόνισε τη μεγάλη σημασία και αναγκαιότητα της δουλειάς πεδίου που αποτελεί τη βασική έρευνα για την αξιολόγηση των δεδομένων προκειμένου να υπάρξει σωστή αξιολόγηση του κινδύνου και υπεύθυνη πληροφόρηση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.  Παρουσίασε τις καταγραφές, χαρτογραφήσεις και αποτυπώσεις των επιφανειακών φαινομένων που προκάλεσε η σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου μετά τον σεισμό.

Πέραν της επιστημονικής έρευνας ο κ. Ζούρος μίλησε για την ανάγκη προετοιμασίας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού. Εξήγησε πως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει εγκαταστήσει στο χώρο του ειδική εκπαιδευτική «τράπεζα προσομοίωσης σεισμών», πάνω στην οποία παιδιά και ενήλικες βιώνουν μεγάλους σεισμούς και διδάσκονται τρόπους επιτυχούς αντιμετώπισης και προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται μετά της σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου 2023 με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Ζούρος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας πως το να καταφέρουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, περνώντας στον απλό πολίτη την απαραίτητη γνώση για θέματα προστασίας είναι πολύ πιο σημαντικό και στόχος όλων των επιστημονικών μεθόδων και προγραμμάτων έρευνας.