Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Απολιθωμένο Δάσος

26 Ιουλ 2023
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Απολιθωμένο Δάσος

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  προσκαλεί να συμμετέχετε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν  την Πέμπτη  27, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, και  το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της Πλάκας.

 

«Τα μυστικά της άμμου»

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 στις 10.00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί τους μικρούς του φίλους να ανακαλύψουν το μικρόκοσμο της άμμου!

Το πρωτότυπο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου θα πραγματοποιηθεί το την Πέμπτη 27 Ιουλίου για τους μικρούς του φίλους στις 10.00 π.μ.

Τι μπορούμε να βρούμε μέσα στην άμμο της παραλία του Σιγρίου; Μικροσκοπικά σαλιγκάρια, κοχύλια και κελύφη άλλων θαλάσσιων οργανισμών, μαζί με μικρά κομματάκια ορυκτών, πετρωμάτων αλλά και… απολιθωμένων κορμών συνθέτουν την άμμο των αγαπημένων μας καλοκαιρινών προορισμών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

10.00 Συγκέντρωση στο Μουσείο. Παραλαβή εξοπλισμού. Μικρή εισαγωγή στο πρόγραμμα.

10.20  Επεξεργασία δειγμάτων στο Μουσείο

11.20 Παρατήρηση μέσα από ειδικά στερεοσκοπικά μικροσκόπια του μικρόκοσμου που κρύβει μέσα της η άμμος που συνέλλεξαν

11.40   Καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων

12.00   Παραλαβή αναμνηστικών συμμετοχής.

Τα παιδία μπορούν επίσης να μαζέψουν άμμο και από άλλες παραλίες και να την φέρουν στο Μουσείο και να παρατηρήσουν μέσα από ειδικά στερεοσκοπικά μικροσκόπια το μικρόκοσμο που κρύβει μέσα της!

Τα παιδιά, μέσα από δημιουργικές ασχολίες και διαδραστικές παρουσιάσεις, θα ανακαλύψουν τα μυστικά της άμμου, θα γνωρίσουν τον τρόπο δημιουργίας της και την προέλευση όλων των συστατικών της και θα παίξουν με τα μικροσκοπικά ευρήματά τους!

Η δίωρη εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται, για ομάδες 4-8 παιδιών ηλικίας άνω των 7 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχών.

 

«Υιοθετώ και προστατεύω το Απoλιθωμένο Δάσος - Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων»

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, στις 10.00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μοναδικές καλοκαιρινές εμπειρίες συμμετέχοντας στο θερινό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απoλιθωμένο Δάσος - Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων», το οποίο θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 και ώρα 10:00 π.μ. στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Τα παιδιά για δύο ώρες γίνονται συντηρητές του Απολιθωμένου Δάσους και βιώνουν την εμπειρία της ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Όπως ο συντηρητής του Μουσείου αναλαμβάνουν να καθαρίσουν και να συντηρήσουν τμήματα απολιθωμένα κορμών δέντρων, φύλλα και φυλλοφόρους ορίζοντες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Στα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου ή στον εκπαιδευτικό χώρο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου τα παιδιά γνωρίζουν τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων, τα εργαλεία και τα υλικά, τις χημικές τους ιδιότητες, τα πλεονεκτήματα του προγράμματος συντήρησης και συμμετέχουν στον καθαρισμό και συντήρηση ειδικά επιλεγμένων φυτικών απολιθωμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

 

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

«Στα ίχνη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στις 10.00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλεί σε ένα κυνήγι θησαυρού για μικρούς και μεγάλους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Πλάκας. Πρόκειται για μία πρωτότυπη, βιωματική δράση εξερεύνησης του Απολιθωμένου Δάσους όπου μέσα από γρίφους, αινίγματα και κρυφούς κώδικες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους.

Σας αρέσουν οι γρίφοι, τα αινίγματα, οι μυστικές αποστολές και η φύση; Θέλετε να γνωρίσετε το Απολιθωμένο Δάσος και να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του; Τότε μπορείτε να ανακαλύψετε το Απολιθωμένο Δάσος με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο, να μάθετε για την Ιστορία της δημιουργίας του και να θαυμάσετε τα ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος στους χώρους του Μουσείου, καθώς και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και τα ριζικά συστήματα στο Πάρκο Πλάκας.

Το κυνήγι θησαυρού ξεκινάει από το Μουσείο όπου λύνοντας γρίφους και αινίγματα, φτάνετε στον μυστικό κώδικά! Πού θα σας οδηγήσει ο μυστικός κώδικας;  Σε ποιο τμήμα του Πάρκου Πλάκας θα πρέπει να συνεχίσετε; Μπορείτε να λύσετε όλους του γρίφους, να μαζέψετε όλα τα κρυφά στοιχεία και να φτάσετε στο τέλος; Μερικές εκπλήξεις θα σας περιμένουν στο τέλος!!! Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους, μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας.

Το κυνήγι θησαυρού μπορεί να υλοποιηθεί ταυτόχρονα σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και μεγάλους που τους αρέσουν οι γρίφοι και τα αινίγματα. Το προσωπικό του Μουσείου θα συνοδεύει και θα καθοδηγεί τους συμμετέχοντες.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (τηλ. 2253054434).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την εκπαιδευτική δραστηριότητα και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.grwww.lesvosmuseum.gr.