Εκδήλωση Γευσιγνωσίας Βιολογικών Κρασιών από την ΚΟΙΝΣΕΠ Ηφαίστειο Ανεμώτιας
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Πρώτη Παρουσίαση του Νέου Κρασιού ΧΑΡΑΞΟΣ!
Σάββατο 1 Αυγούστου 2026, 12.30-14.00
Μια ακόμη Εκδήλωσή Λεσβιακής Γευσιγνωσίας αυτή τη φορά με Βιολογικά Κρασιά από την ΚΟΙΝΣΕΠ Ηφαίστειο Ανεμώτιας, την Παρασκευή 31 ΙΙουλίου 2026, 12.30-14.00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.
Οι "ΔΟΝΗΣΕΙΣ" του Ηφαιστείου Ανεμώτιας επιστρέφουν...φέρνοντας μαζί τους τον ΧΑΡΑΞΟ!
Το Συνεταιριστικό Οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας συμμετέχει και φέτος στην καθιερωμένη Εκδήλωση Λεσβιακής Γευσιγνωσίας, που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο της Γιορτής Αγροτουρισμού 2026, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό τον νέο βιολογικό οίνο «ΧΑΡΑΞΟΣ».
Η φετινή συμμετοχή της Κοιν.Σ.Επ. αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια παρουσίαση του νέου λευκού βιολογικού, ποικιλiακού οίνου «ΧΑΡΑΞΟΣ», από Ασύρτικο, που γεννήθηκε στον μοναδικό ηφαιστειακό αμπελώνα της Ανεμώτιας.
Ο ΧΑΡΑΞΟΣ αποτελεί μια σύγχρονη οινική αφήγηση που γεφυρώνει τη Λέσβο του σήμερα με τη μακραίωνη οινική της ιστορία. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τον Χάραξο, αδελφό της Σαπφούς, ο οποίος, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ταξίδευε στις θάλασσες της Μεσογείου μεταφέροντας τον περίφημο Λεσβιακό οίνο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της εποχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη δημόσια παρουσίαση του νέου κρασιού πραγματοποιείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το ίδιο ηφαιστειακό φαινόμενο που δημιούργησε πριν από εκατομμύρια χρόνια το Απολιθωμένο Δάσος, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διαμορφώνει τα εδάφη της Ανεμώτιας, προσδίδοντας στα κρασιά του Συνεταιριστικού Οινοποιείου τον ξεχωριστό ηφαιστειακό τους χαρακτήρα.
Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον νέο ΧΑΡΑΞΟ, καθώς και επιλεγμένες βιολογικές ετικέτες του Συνεταιριστικού Οινοποιείου, να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ηφαιστειακού terroir της Λέσβου και να ταξιδέψουν μέσα από γεύσεις, αρώματα και ιστορίες ενός τόπου όπου το ηφαίστειο εξακολουθεί να αφήνει το αποτύπωμά του όχι μόνο στο τοπίο, αλλά και στο κρασί.
Η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας συνεχίζει με συνέπεια να αναδεικνύει τον ηφαιστειακό αμπελώνα της Ανεμώτιας, επενδύοντας στη βιολογική καλλιέργεια, στη συνεταιριστική οινοποίηση, στην προστασία του τοπίου και στην εξωστρέφεια του λεσβιακού κρασιού.
Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε πρώτοι τον ΧΑΡΑΞΟ και να γευτείτε ένα κρασί που γεννήθηκε από τη λάβα, τον άνεμο, τη θάλασσα και την ιστορία της Λέσβου.
Εκδηλώσεις Γευσιγνωσίας 2026
Οι εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας πραγματοποιούνται στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Γιορτής Αγροτουρισμού 2026 που διοργανώνει και φέτος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, με στόχο την προβολή της γαστρονομίας της Λέσβου - Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.
Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO προωθούν την γαστρονομία ως μια συνιστώσα της τουριστικής εμπειρίας της περιοχής που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία του επισκέπτη που συνδέεται με τρόφιμα και συναφή προϊόντα και δραστηριότητες, αυθεντικές, παραδοσιακές ή/και καινοτόμες γαστρονομικές εμπειρίες.
Σκοπός των εκδηλώσεων του Μουσείου είναι να αναδειχθεί η σχέση του τόπου, των πετρωμάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Λεσβιακής γης.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων λεσβιακής γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές διαφορετικές γεύσεις τοπικών λεσβιακών προϊόντων!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση γευσιγνωσίας και τη Γιορτή Αγροτουρισμού 20243 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.gr.
Δευτέρα - Κυριακή: 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr