Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ «Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο & μέτρα πρόληψης και προστασίας»

06 Φεβ 2021
«Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο  & μέτρα πρόληψης και προστασίας»
Ημερομηνία:

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00

Μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε τους κατοίκους της Λέσβου και ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου οργανώνουν από κοινού διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου με θέμα «Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο & μέτρα πρόληψης και προστασίας». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:00.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μας υπενθυμίζει ότι η Λέσβος αποτελεί μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και γι΄ αυτό το λόγο επιβάλλεται η συνεχής προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο, τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε περίπτωση ενός σεισμού καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές της Λέσβου αξιοποιώντας τη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με καταστροφικούς σεισμούς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την έντονη σεισμική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου 2021.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο & μέτρα πρόληψης και προστασίας»

Ενημέρωση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00-18:10

Έναρξη - Χαιρετισμοί

18:10-18:30

Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο – Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο.

Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών

18:30-18:45

Δράσεις πολιτικής προστασίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πρόληψη – Διαχείριση και αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων.

Δημήτρης Μαλλιαρός / Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

18:45-19:30

Σεισμικός κίνδυνος και σχολικές μονάδες. Εμπειρίες και διδάγματα.

Δρ. Ασημίνα Κούρου / Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)

19:30-19:45

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς».

Κωνσταντίνα Μπεντάνα / Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

19:45-20:00

Συζήτηση