Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ | Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου

21 Απρ 2023
Με μεγάλη συμμετοχή οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης

Με μεγάλη συμμετοχή οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι απογευματινές εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής: πολλοί/ες οι συμμετέχοντες/ουσες, μεγάλοι και παιδιά, αλλά και τα πουλιά που είδαμε!

Την Τετάρτη και Πέμπτη το απόγευμα (19 και 20/04), εν μέσω της καλύτερης περιόδου για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από το νησί μας, εξορμήσαμε στη δυτική πλευρά της Αλυκής Καλλονής, κάνοντας χρήση και των ανακαινισμένων δύο παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας. Είδαμε δεκάδες Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Μαχητές και Λασπότρυγγες, αρκετούς Μαυροπελαργούς, Λευκοπελαργούς και Καστανόπαπιες και λίγα άτομα από πιο σπάνια είδη όπως η Αγκαθοκαλημάνα, η Χαλκόκοτα και η Λιμόζα. Ακόμη παρατηρήσαμε μικρότερα πουλιά όπως διάφορα είδη από χελιδόνια και σταχτάρες, Καστανολαίμηδες κ.ά.

Την Πέμπτη παρατηρήσαμε και το πρώτο κύμα ξένων παρατηρητών (πουλάκηδων) που έφτασαν το απόγευμα και κατέκλυσαν την περιοχή.

Νέα εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης το Σάββατο 22 Απριλίου

Σας προσκαλούμε στην τελευταία εξόρμηση των Πασχαλινών διακοπών το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, στις 16:00-20:00 (μπορείτε να συμμετέχετε σε δύο ομάδες, στις 16:00 και τις 18:00), με τις δύο ομάδες των εξορμήσεων να μην υπερβαίνουν τα 15 άτομα, και μετά από δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι στο παρατηρητήριο από τη δυτική πλευρά της αλυκής (Νο 3), στο δρόμο που οδηγεί στο αλάτι και θα κινηθούμε στη δυτική και νότια πλευρά της αλυκής, επισκεπτόμενοι/ες και το επόμενο παρατηρητήριο (Νο 2).

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.