Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναζητώντας τις Αβοκέτες στις Αλυκές Πολιχνίτου | Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

29 Οκτ 2020
Αβοκέτες

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου οι δράσεις παρατήρησης πουλιών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που διοργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  Το Σάββατο η εξόρμηση παρατήρησης έλαβε χώρα στις Αλυκές Καλλονής, ενώ την Κυριακή στις Αλυκές Πολιχνίτου.

Και τις δύο ημέρες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τις εξορμήσεις και η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη. Οι ορνιθοπαρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε μικρές ομάδες επισκεπτών που προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες έπειτα από δήλωση συμμετοχής.

Παρουσίαση της ορνιθοπανίδας στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης, αρκετοί παρατηρητές συμμετείχαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στην εκδήλωση - παρουσίαση για την ορνιθοπανίδα των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής με θέμα «Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο - Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής» από την κα Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι και οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος Συνοδοί Βουνού του ΙΕΚ Μυτιλήνης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των υγροτόπων για την ανάπτυξη δράσεων.  H συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής και τις δυνατότητες που ανοίγονται με την αξιοποίηση των υγροτόπων του Κόλπου της Καλλονής για την ανάπτυξη τουρισμού ορνιθοπαρατήρησης (bird watching) στη Λέσβο, στα πλαίσια του μαθήματος «Υπαίθριες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου» του Δρ. Β. Παυλή, ο οποίος οργάνωσε τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στις δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στις Αλυκές Καλλονής.  Η αξιοποίηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής δημιουργεί πολλές ευκαιρίες ιδιαίτερα για νέους που θέλουν να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις για δραστηριότητες υπαίθρου στον τομέα του τουρισμού φύσης.

Αλυκή Πολιχνίτου: μια αρμονική συνύπαρξη.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης μεταφέρθηκαν στο νότιο τμήμα του Κόλπου της Καλλονής, στις Αλυκές Πολιχνίτου. Ο αρχικός στόχος μας ήταν να πλαισιώσουμε την  εξόρμηση καθαρισμού της παραλίας Νυφίδας από την ομάδα «Λέσβος χωρίς πλαστικά- Plastic Free Lesvos».

Η Αλυκή Πολυχνίτου είναι μια μικρογραφία της Αλυκής Καλλονής. Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει λίγο-πολύ τα ίδια είδη πουλιών, σε μικρότερους πληθυσμούς, όμως σε ένα μοναδικό τοπίο, με τις αποστάσεις παρατήρησης να είναι μικρότερες και τα πουλιά πιο εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία. Όμως η παρατήρηση πουλιών πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις και έτσι παρατηρήσαμε πολλά περισσότερα.

Στην Αλυκή Καλλονής εντοπίσαμε στις εξορμήσεις μας τα δύο προηγούμενα σαββατοκύριακα και την προηγούμενη μέρα ένα μικρό σμήνος από Αβοκέτες, η Αλυκή Πολiχνίτου ήταν γεμάτη από αυτές. Μάλιστα καταφέραμε να μετρήσουμε πάνω από 170 πουλιά! Η Αβοκέτα είναι είδος προστατευόμενο που αυτό τον καιρό διέρχεται με προορισμό πιο νότιες περιοχές όπου θα ξεχειμωνιάσει. Επίσης παρατηρήσαμε 3 είδη ερωδιών (Αργυροτσικνιά, Σταχτοτσικνιά και Λευκοτσικνιά), 6 εντυπωσιακούς Μαυροπελαργούς που ακόμη σκέφτονται αν αξίζει να μεταναστεύσουν πιο νότια ή θα περάσουν το χειμώνα στον Κόλπο Καλλονής και σμήνη από γλάρους που κι αυτοί περνάνε αυτό τον καιρό από τα μέρη μας μεταναστεύοντας. Οι γλάροι μας έδωσαν την ευκαιρία να εξασκήσουμε πιο εντατικά την παρατηρητικότητά μας καθώς ήταν από 4 είδη και στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον: Ασημόγλαροι, Καστανοκέφαλοι, Μελανοκέφαλοι και Λεπτόραμφοι γλάροι ανακατεμένοι, μάλιστα, με Χειμωνογλάρονα (άλλο είδος μεταναστευτικού του φθινοπώρου για τη Λέσβο).

Το πιο σπουδαίο όμως ήταν που μπορέσαμε να παρατηρήσουμε όλα τα παραπάνω ενώ στο παρασκήνιο λάμβανε χώρα η φετινή συγκομιδή του αλατιού στην αλυκή. Βαγονάκια φόρτωναν και ξεφόρτωναν το αλάτι της φετινής συγκομιδής και εργάτες περνούσαν δίπλα από τα Φλαμίνγκο που δεν έδειχναν να ενοχλούνται καθόλου από την όλη διαδικασία δίπλα τους. Οι αλυκές είναι μοναδικοί υγρότοποι που παράλληλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα (παραγωγή αλατιού) υποστηρίζουν σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών και αποτελούν ανάρπαστους προορισμούς των παρατηρητών πουλιών της Λέσβου.

Οι δράσεις και εξορμήσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής με θέμα τα φθινοπωρινά πουλιά των υγροτόπων θα συνεχιστούν και τα επόμενα Σαββατοκύριακα, περιμένοντας να φτάσουν τα πουλιά του χειμώνα.