Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO 5th AGIASOS ENDURO MTB Αγιάσος, 4-5 Σεπτεμβρίου 2021

30 Αυγ 2021
5th AGIASOS ENDURO MTB
Ημερομηνία:
-

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου (Πο. Συ. Λέσβου) με την άδεια της Ελληνικής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας συνδιοργανώνει μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον Δήμο Μυτιλήνης τον πρώτο φετινό διασυλλογικό αγώνα Enduro MTB στην Ελλάδα,  στις 4 & 5 Σεπτεμβρίου στην Αγιάσο της Λέσβου.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις πλαγιές του Ολύμπου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προστατευόμενα τοπία της Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

Ο αγώνας περιλαμβάνει δύο ειδικές διαδρομές το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στις 17:00 με εκκίνηση από την πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου και τρείς ειδικές διαδρομές την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 με εκκίνηση στις 9:00 από το ίδιο σημείο.

Οι αθλητές θα απολαύσουν τα δροσερά σκιερά μονοπάτια του καστανιώνα της Αγιάσου ανάμεσα στης μεγάλης αξίας γεωλογικά μνημεία της περιοχής. Παράλληλα με τον διασυλλογικό αγώνα θα πραγματοποιηθεί και αγώνας για ποδηλάτες χωρίς αγωνιστικά δελτία.

Η διοργάνωση ακολουθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ και τις νέες οδηγίες που ξεκινάνε από 1 Σεπτεμβρίου 2021.

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων γίνεται από την «LESVOS RIDE».

Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Αγιάσο εντάσσονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγώνων ENDURO MTB που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τον ποδηλατικό αγώνα AGIASOS ENDURO MTB είναι να κάνουν γνωστή τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου και μοναδικής ομορφιάς εικόνες της Λέσβου να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας το νησί και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα θα διασχίσουν παλιά μονοπάτια και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου και μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία και τοπία.

Η περιοχή της Αγιάσου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωλογική αξία καθώς η γυμνή από βλάστηση κορυφή του Ολύμπου μας ανοίγει ένα παράθυρο στη γεωλογική ιστορία της Λέσβου και μας αποκαλύπτει μια από τις εντυπωσιακότερες γεωλογικές εικόνες της. Στην περιοχή είναι ορατές οι έντονες δυνάμεις της γης που επέδρασαν κατά την καταστροφή του παλιού ωκεανού της Τηθύος και τοποθέτησαν τα οφιολιθικά πετρώματα του ωκεανού στην στεριά, στην περιοχή της Αγιάσου όπου και τα βρίσκουμε σήμερα.

Περιμετρικά της κυρίαρχης κορυφής του Ολύμπου, αναπτύσσεται στα γύρω πετρώματα μια εξαιρετικά πλούσια βλάστηση που αποτελείται από δάση καστανιάς, τραχείας Πεύκης, μηλιές, καρυδιές αλλά και ελαιώνες. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Natura 2000 ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βοτανικός κήπος του Αιγαίου, λόγω της μεγάλης ποικιλίας ενδημικών φυτών.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.