6ο Workshop Δυτικής Λέσβου των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου (UdK)
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
TO ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ
Mε επιτυχία πραγματοποιούνται με την συμμετοχή 25 φοιτητών στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εργασίες του 6ου Workshop Δυτικής Λέσβου που οργανώνεται από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με συντονιστή τον Λουκά Λουκίδη και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου με συντονιστή τον Karsten Konrad.
Παράλληλα με το Workshop υλοποιούνται με την συνεργασία του Μουσείου δράσεις γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της Δυτικής Λέσβου.
Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες γνώρισαν την υπέροχη φθινοπωρινή φύσης περπατώντας στα παραδοσιακά λιθόστρωτα μονοπάτια της περιοχής γύρω από την Άντισσα και επισκέφθηκαν το Σπήλαιο Σπήλιος συνοδευόμενοι από τα στελέχη του Μουσείου Μανώλη Αντωνάκη, Νίκο Γραμμενόπουλο και Θέμη Κουκούλα. Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε την δομή του Σπηλαίου και εξήγησε την διαδικασία δημιουργίας του, παραπέμποντας στις αρχαίες πηγές που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του Μαντείου του Ορφέα. Παρουσίασε τέλος στοιχεία για την βιοποικιλότητα της περιοχής και την παρουσία του λευκόλαιμου αηδονιού στην περιοχή.
Ακολούθησε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου Orfeus, παρουσία της δημιουργού η οποία προλόγισε την προβολή και συζήτησε με τους συμμετέχοντες.
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες περιηγηθήκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και γνώρισαν τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποτελούν στοιχείο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες όπου ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Μουσείου Λουκά Σαββέλο και Στρατή Ζγουρνιό. Κατόπιν ενημερώθηκαν από τον Νίκο Γραμμενόπουλο και γνώρισαν τη διαδικασία συντήρησης των απολιθωμένων κορμών στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Ανοικτού Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και γνώρισαν την ποικιλία των απολιθωμένων φυτών και τις διεργασίες που διαμόρφωσαν το σημερινό Αιγαίο.
Επισκέφθηκαν επίσης την περιοδική έκθεση “Μικροί σταθμοί μιας ιστορίας : Επιλογές από την συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας” και γνώρισαν τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων που ανήκουν στην συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας.
Οι φοιτητές στα πλαίσια του Workshop θα δημιουργήσουν έργα τα οποία θα εκτεθούν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας.
Δευτέρα - Κυριακή: 9.00-17.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr