13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 | ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Φωτογραφίες Νέων & εκδηλώσεων
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλοσωρίσει τους επισκέπτες του.
Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αποστολής του επιδιώκει την συνεργασία και την δικτύωση του με άλλους πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς, στη Λέσβο, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι γεωλογικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σίγρι, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε το 1994. Είναι κέντρο μελέτης, διαχείρισης και διατήρησης του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, ενώ συμβάλλει στην επιμόρφωση σχετικά με το χώρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και είναι μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου συμμετείχαν
σε βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη
σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή τη συμμετοχή του στις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές οργανώνει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης γύρω από το σεισμικό κίνδυνο. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως η εκπαίδευση των μαθητών για τα μέτρα πρόληψης και προετοιμασίας από τους σεισμούς.
Ειδικά για του μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα και η εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Ο χώρος πάνω στην σεισμική τράπεζα είναι ειδικά διαμορφωμένος και επιλέχθηκε να αναπαριστά ένα πραγματικό χώρο της καθημερινής ζωής των μαθητών, μια σχολική τάξη. Σ’ αυτό το χώρο ο σεισμός γίνεται μια βιωματική εμπειρία.
Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού από τους μαθητές και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου με τους εκπαιδευτικούς τους συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για το σεισμικό κίνδυνο και συμμετείχαν στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με γνωριμία των μαθητών με τη δομή της γης, το μηχανισμό που κάνει τη γη να τρέμει και τα πετρώματα του στερεού φλοιού που σπάζουν και τα ρήγματα. Παράλληλα γνώρισαν άγνωστες έννοιες όπως τσουνάμι, ρευστοποίηση εδαφών, καθιζήσεις, καταπτώσεις βράχων είναι φαινόμενα που συνδέονται με τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς.
Τα παιδιά ανακάλυψαν πληροφορίες για τους σεισμούς, ρήγματα στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου, γνώρισαν το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου, παρατήρησαν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται στο σεισμογράφο του Μουσείου και δημιούργησαν ένα δικό τους σεισμό.
Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στη συνέχεια στην προετοιμασία και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr
Δευτέρα - Κυριακή : 8.00-16.00
Σίγρι, Λέσβος, Τ.Κ. - 81103
+30 22530 54434
lesvospf@otenet.gr