Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

11 Δεκεμβρίου 2023-Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

11 Δεκ 2023
123

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Στη Lesvos island UNESCO Global Geopark - Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO συναντώνται 3 σημαντικά βουνά, ο Λεπέτυμνος στη Βόρεια Λέσβο, ένα μεγάλο στρωματοηφαίστειο, ο Όλυμπος ένα σημαντικό τεκτονικό παράθυρο, ενδεικτικό των διεργασιών που δημιούργησαν τη Λέσβο, και ο Όρδυμνος στη δυτική χερσόνησο, ένα σημαντικό ηφαιστειακό κέντρο που συνδέεται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Και οι τρεις ορεινοί όγκοι της Λέσβου χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα και γεωποικιλότητα γεγονός που εντάσσει και τις τρεις περιοχές στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Ευρωπαϊκής σημασίας ΦΥΣΗ 2000. Η γεωποικιλότητα των ορεινών όγκων τη Λέσβου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό γεωλογικών τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και γεωτόπων μεγάλης αισθητικής, επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας. Η βιοποικιλότητα των βουνών καθιστούν τη Λέσβο μοναδική καθώς συναντάται ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών και σπάνιων ειδών λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας κάθε περιοχής καθώς και των συνθηκών που επικρατούν. Οι ορεινοί όγκοι της Λέσβου αποτελούν εξαιρετικής σημασίας περιοχές λόγω του μεγάλου για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού προσφέροντας στον επισκέπτη εικόνες.

Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στους ορεινούς όγκους, στα όμορφα τοπία τους, στην πλούσια γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα που φιλοξενούν και ας αντιληφθούμε τον ζωτικό ρόλο των βουνών στη ζωή των ορεινών κοινοτήτων που παράγουν πολιτισμό!

Ευθύνη όλων μας η προστασία των βουνών καθώς λόγω της αλληλένδετης σχέσης τους με τον άνθρωπο, η διατήρηση τους υποστηρίζει την ίδια μας την επιβίωση.