Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θερινό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γνωριμία με το Δεινοθήριο και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

12 Ιουλ 2023
Το Δεινοθήριο της Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε σήμερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Δεινοθήριο και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν  11 παιδία από την Κυψέλη μαζί  με 6 συνοδούς. Οι μικροί φίλοι του Μουσείου ενημερώθηκαν  από τα στελέχη του Μουσείου κ. Όλγα Τσαλκιτζή γεωλόγο, για την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το πώς έμοιαζε η περιοχή την εποχή εκείνη πριν εκατομμύρια χρόνια για τις ζούγκλες που υπήρχαν με τα πυκνά δάση και την άγρια ζωή, αλλά και τις ηφαιστειακές εκρήξεις που απολίθωσαν τα δέντρα. Στην συνέχεια γνώρισαν το Δεινοθήριο, πότε και πού εμφανίστηκε, πώς έφτασε μέχρι τη λίμνη του Γαβαθά, τι έτρωγε, πώς κινούνταν και πώς απολιθώθηκε αφήνοντας πίσω του ένα εύρημα μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Περιηγήθηκαν στον χώρο των μονίμων εκθέσεων του Μουσείου, και εξερεύνησαν την απολιθωμένη γνάθο με τα δόντια του Δεινοθήριου, καθώς και τα αποτυπώματα φύλλων των φυτών του Δάσους της Λέσβου, ώστε να βρουν απαντήσεις στο πώς ήταν το περιβάλλον στο οποίο ζούσε το Δεινοθήριο, καθώς και ποια ήταν τα φυτά που έτρωγε.

Συνάντησαν το μεγάλο ομοίωμα του Δεινοθήριου, ένα ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση, το οποίο παρατήρησαν και στην συνέχεια ήταν σε θέση να το ζωγραφίσουν.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 – 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία.

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο Γαβαθά. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς του φίλους με στόχο να γνωρίσουν το  Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τα ζώα και τα φυτά που ζούσαν την εποχή εκείνη.