Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

02 Απρ 2024
ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Με ιδιαίτερη επιτυχία και περισσότερες από 80 συμμετοχές εκπαιδευτικών από την Αττική, πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών με θέμα: «ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ» που οργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Λαυρίου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λαυρεωτικής. Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Μηχανουργείο) το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Μαρτίου 2024.

Στο σεμινάριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Γεωπάρκου Λέσβου με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Αττικής και των συμμετεχόντων για τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.

Στην έναρξη του σεμιναρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα. Βίκυ Καβαλλάρη και ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της UNESCO. Ο κ. Ζούρος μετέφερε το χαιρετισμό της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κα. Μαρίας - Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα.

Το σεμινάριο συντόνισε η κα. Ευγενία Μωραΐτη, Γεωλόγος - Παλαιοντολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Λαυρεωτικής.

Το σεμινάριο οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στη παρουσίασή του ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στη συμβολή των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς και στην μεγάλη τους αξία ως θέσεις κατάλληλες για τη έρευνα, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από τη μελέτη και την αξιοποίηση των μοναδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών τους και της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε παραδείγματα από όλο τον κόσμο ως επιτυχημένα παράδειγμα διαχείρισης, ανάδειξης και τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης από όλο τον κόσμο.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονίστρια της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων αναφέρθηκε στη μεγάλη εκπαιδευτική αξία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στο πεδίο αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Γεωπάρκων τα οποία τα Γεωπάρκα προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα παρουσίασε παραδείγματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.