Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρατήρηση άγριων ορχιδεών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

09 Απρ 2024
121

Νέα εξόρμηση

Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ώρα 12.00-14.00 μ.μ.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίτη εξόρμηση παρατήρησης  άγριων ορχιδεών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την περίοδο της άνοιξης το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, καθώς στολίζεται με τα μοναδικά χρώματα ανθισμένων λουλουδιών, δημιουργώντας σαγηνευτικές εικόνες στο μνημείο παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς των απολιθωμένων κορμών 20 εκατομμυρίων ετών.

Το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά, άλλη μία εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην περιοχή "Κυρία Απολιθωμένη".

Η εξόρμηση ξεκίνησε με ενημέρωση για το  μνημείο παγκόσμιο γεωλογικής κληρονομίας και την σημαντική βιοποικιλότητα που διαθέτει. Πραγματοποιήθηκε αναφορά για την χλωρίδα του Πάρκου και τα  πιο σημαντικά είδη που συναντάμε σ’ αυτό και φυσικά για τος πλήθος των ορχιδεών, τα χαρακτηριστικά και τις  ιδιότητες τους.

Κατά την διάρκεια της εξόρμησης παρατηρήσαμε από πολύ κοντά το φυσικό πλούτο  του Απολιθωμένου Δάσους, μάθαμε να αναγνωρίζουμε άγριες ορχιδέες στην φύση και μερικά από τα φυτά που βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε ανθοφορία όπως η ροζ μαργαρίτα, κάποιες ίριδες, η καλέντουλα, η μηδική, η ξινήθρα.

Στην τρίτη περιήγηση γνωρίσαμε 6 σημαντικά είδη διαφορετικών ορχιδεών που βρίσκονται ακόμη σε ανθοφορία, στολίζοντας με τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα τις περιπατητικές διαδρομές του πάρκου και τις υπόλοιπες λιβαδικές αλλά και φρυγανικές περιοχές.

Η παρατήρηση των φυτών στους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της  ομάδας βιοποικιλότητας- γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου τα στελέχη του Μουσείου Β. Κακάμπουρα, Λ. Σαββέλος καθοδήγησαν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα είδη των φυτών  και κυρίως των άγριων ορχιδεών στα λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν στις απολιθωματοφόρες θέσεις!

Ο μεγαλύτερος αριθμός των άγριων ορχιδεών βρίσκεται συγκεντρωμένος σε δίπλα στις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές του πάρκου, δίνοντας τη δυνατότητα να  παρατηρηθούν από πολύ κοντά με απόλυτη προσοχή.

Εκατοντάδες ορχιδέες είναι ανθισμένες  ακόμα για μερικές εβδομάδες, βρίσκοντας  καταφύγιο στο μνημείο φυσικής κληρονομιάς του Απολιθωμένου Δάσους μαζί με τα υπόλοιπα φυτά των ηφαιστειακών πετρωμάτων της Δυτικής Λέσβου, επιτρέποντας μας να τα παρατηρήσουμε.

Από τις πρώτες ορχιδέες που παρατηρήσαμε στην τρίτη περιήγηση ήταν μια από τις σημαντικότερες ορχιδέες της Λέσβου, η Ophrys lesbis, που φύεται στα όξινα εδάφη της Δυτικής Λέσβου. Οι υπόλοιπες ορχιδέες που είδαμε ήταν η Ορχιδέα του Λόφου (Anacamptis collina) και, η Σεραπιάς η ανατολική (Serapias orientalis), και αρκετά υποείδη της, η Όφρυς η μαστοφόρος (Ophrys mammosa), και η Όφρυς η ομφαλόσχημος (Ophrys umbilicata).

Νέα εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει νέα παρατήρηση άγριων ορχιδεών το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην περιοχή «Μπαλή Αλώνια».

Η εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών θα πραγματοποιηθεί σε δύο ομάδες, η πρώτη στις 12 μ.μ. - 13.00 μ.μ. και η δεύτερη στις 13.00 μ.μ. – 14.00 μ.μ.

Αυτή την φορά θα ανακαλύψουμε τα νέα είδη ορχιδεών που δεν ανθοφορούσαν κατά την προηγούμενη εξόρμηση, όπως η Anacamptis sancta. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία είδη ορχιδεών που αρχίζει να στολίζει με τα δικά του ιδιαίτερα άνθη της λιβαδικές περιοχές του Πάρκου, στα μέσα της άνοιξης προς τα τέλη της Άνοιξης.

Παράλληλα θα γνωρίσουμε και μερικά από τα ανθισμένα φυτά της πλούσιας χλωρίδας του Πάρκου που κοσμούν τις περιπατητικές διαδρομές και τα φρύγανα, όπως μαργαρίτες, τριφύλλια, μοένχιες και το σέδο, απολαμβάνοντας τα  πανέμορφα αρώματα και άπειρα χρώματα στο μοναδικό γεωλογικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr