Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

22 Ιαν 2024
Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Συμπραξη ΚΟΙΝΣΕΠ Ανεμωτιας - Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Πανεπιστήμιων και Υπηρεσιών με χρηματοδότηση Πρασινου Ταμείου

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» προχωράει σε ένα ακόμα πρωτοποριακό εγχείρημα για τη Λέσβο, ανακοινώνοντας την επίσημη έναρξη του έργου “Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου, από το «Πράσινο Ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Αρ. Απόφασης 268.5.1/2023), στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος “Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2022”, του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”.

Στην πρώτη αντίστοιχη 18μηνη δράση της η Κοιν.Σ.Επ. δημιούργησε τον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα στον οποίο συγκεντρώθηκαν και διασώθηκαν όλες οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Το νέο έργο της, αφορά στη δημιουργία και διαχείριση ενός πρότυπου παραγωγικού αγρο-οικοσυστήματος πολυετών καλλιεργειών (αμπελώνας, συκεώνας, αρωματικά φυτά) ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες κλπ) και στις επιπτώσεις της (μείωση οργανικής ύλης στο έδαφος, απώλεια βιοποικιλότητας, μειωμένη απόδοση καλλιεργειών, προσβολές από έντομα κλπ), εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας και αξιοποιώντας γεωργοκτηνοτροφικά υποπροϊόντα παραγωγικών τομέων της Λέσβου (αμπελουργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, ελαιουργίας).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έργου: Το αγρόκτημα θα διαμορφωθεί ώστε να είναι επισκέψιμο και να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις (για επισκέπτες, αγρότες, μαθητές, φοιτητές κλπ) σχετικές με το περιβάλλον, την αναγεννητική γεωργία, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα φυτευτούν νέες καλλιέργειες με συκιές και αρωματικά φυτά. Θα δημιουργηθεί σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων, για την αξιοποίησή τους στην άρδευση των καλλιεργειών. Θα ξεκινήσει η παραγωγή και η εφαρμογή στις καλλιέργειες εδαφοβελτιωτικών (compost, βιοξυλάνθρακας) και εδαφοκαλυπτικών υλικών (μαλλί προβάτων), αξιοποιώντας τα υποπροϊόντα της αμπελουργίας, της οινοποίησης, της ελαιουργίας και της κτηνοτροφίας, τα οποία διαφορετικά θα απορρίπτονταν ως απόβλητα.

Παράλληλα με την υλοποίηση των παραπάνω θα διεξάγονται δωρεάν βιωματικά εργαστήρια, στα στάδια (α) της διαμόρφωσης του αγροκτήματος, (β) των φυτεύσεων, (γ) της ανάπτυξης των μεθόδων αξιοποίησης των γεωργοκτηνοτροφικών υποπροϊόντων. Επίσης, θα διοργανωθεί κεντρική ενημερωτική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Απώτερος στόχος, η διαμόρφωση και ελεύθερη διάθεση στο κοινό ενός νέου «οδικού χάρτη» και κανόνες για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση της γεωργικής γης και των υποπροϊόντων βασικών παραγωγικών κλάδων της Λέσβου.

Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε σύμπραξη με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και με την υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου Σχολή Περιβάλλοντος Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Εδαφολογίας, του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος», του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου Λέσβου «Δρυς» και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Λέσβος χωρίς πλαστικά».

Η εξέλιξη των δράσεων και κάθε σχετική πληροφορία θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. www.ifestio-anemotias.com.