Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ιστορία της διάσωσης ενός φλαμίγκο - Η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία φέρνουν αποτελέσματα

05 Απρ 2022
Φλαμίνγκο

Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου για τη διάσωση άγιων πουλιών δίνει το κίνητρο προκειμένου με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο  να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε με την επαναλειτουργία του ΚΠΕΝ Καλλονής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών και της βιοποικιλότητα της Λέσβου.

Πριν λίγες μέρες ένα περιστατικό επιτυχούς διάσωσης και απελευθέρωσης ενός φλαμίνγκο ήταν το αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης και της αποτελεσματικής συνεργασίας πολιτών και φορέων για το φυσικό περιβάλλον  της Λέσβου.

Πρόκειται για  συντονισμένη δράση περίθαλψης ενός τραυματισμένου φλαμίνγκο που βρέθηκε παγιδευμένο σε συρματόπλεγμα ενός φράχτη στον υγρότοπο του έλους Καντρί της Αγίας Παρασκευής. Το πουλί εντόπισε διερχόμενος ο Κώστας Νερατζής κάτοικος Καλλονής, όπου το προσέγγισε και το απεγκλώβισε με μεγάλη προσοχή, διαδικασία πολύ δύσκολη λόγω των παγωμένων νερών του υγροτόπου και του δύσβατου σημείου. Η επαφή με το συρματόπλεγμα προξένησε στο πτηνό μια σοβαρή πληγή στο πόδι με αποτέλεσμα να πρέπει να του προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Το φοινικόπτερο μεταφέρθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, όπου διασώστης της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. (Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής)  του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και στελέχη του Κ.Π.Ε.Ν Καλλονής βοήθησαν στην περαιτέρω περιποίηση του τραύματος και στην παραμονή του πτηνού μέχρι να επουλωθεί η πληγή.

Όταν διαπιστώθηκε ότι η υγεία του βελτιώθηκε και το πουλί ήταν σε θέση αν επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, τα στελέχη του Κέντρου ανέλαβαν την ασφαλή μεταφορά του φλαμίνγκο στο ανατολικό παρατηρητήριο του υγροτόπου των Αλυκών Καλλονής, όπου και αφέθηκε ελεύθερο.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η μεγάλη ευαισθητοποίηση που παρατηρείται από τους κατοίκους της Λέσβου σε θέματα που αφορούν την προστασία των υγροτόπων της Λέσβου αλλά και των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο και διαμονή εκεί.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  συνεχίζει τις δράσεις του με στόχο την καταγραφή, μελέτη και προστασία των υγροτοπικών πουλιών στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.