Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Tα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους

Mοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου μας αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους

Tα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους
Έκθεση
Tα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες:

 • Ψάχνοντας για χερσαία μικοαπολιθώματα
 • Η μεγάλη λίμνη του Γαβαθά στη ΒΔ Λέσβο
 • Ασπόνδυλα ζώα (χερσαία και λιμναία)
 • Ψάρια παραπόταμων, Λιμναία ψάρια
 • Αμφίβια
 • Ερπετά
 • Μικρά θηλαστικά


Παράλληλα με την έκθεση υλοποιείται το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν απολιθώματα μικροθηλαστικών με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου.

Τα απολιθωμένα ζώα αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και μας αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους ενώ παράλληλα αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους.

Πρόκειται για μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων τα οποία δίνουν νέες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής πριν 18-20 εκατομμύρια χρόνια και συνθέτουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους. Η μεγάλη σημασία των ευρημάτων πιστοποιεί ότι:

 1. Πρόκειται για τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα
 2. Έχουμε νέες πληροφορίες για τις μεταναστεύσεις των ζώων αυτών από τον τόπο καταγωγής τους (Ασία) προς την Ευρώπη. Η Λέσβος - τμήμα της Αιγηίδας χέρσου - αποτέλεσε γέφυρα μετανάστευσης για μεγάλο αριθμό ειδών
 3. Επιβεβαιώνεται το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη και η ύπαρξη πυκνού υποτροπικού δάσους γύρω από τοπική μεγάλη λίμνη
 4. Πρώτη φορά  αναγνωρίζονται απολιθώματα αλιγάτορα στην Ελλάδα
 5. Αρχίζουμε τώρα να γνωρίζουμε τα ζώα που ζούσαν στο μεγάλο υποτροπικό δάσος της Λέσβου κατά το Πρώιμο Μειόκαινο
 6. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που διατηρήθηκε σκεπασμένο από τη στάχτη των ηφαιστείων. ​Ένα μοναδικό αρχείο Φυσικής Ιστορίας που μόλις τώρα άρχισε να μας παρουσιάζει τα κρυμμένα μυστικά του.

Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ζώα που ζούσαν στο πλούσιο δάσος της δυτικής Λέσβου πριν 19 εκατομμύρια χρόνια. Αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες, εντομοφάγα θηλαστικά, μυωξοί αλλά και νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους που έσφυζε από ζωή αλλά και αμφίβια, ασπόνδυλα και ψάρια που ζούσαν σε μεγάλες λίμνες θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο γεωλογικό χρόνο και θα τους γνωρίσουν τα κρυμμένα μυστικά των μικρών ζώων του Απολιθωμένου Δάσους.