Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Φίλοι / Εθελοντές
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Εθελοντές (Εθελοντισμός)

Οι εθελοντές δραστηριοποιούνται στους χώρους του Μουσείου στο Σίγρι καθώς και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στη θέση «Μπαλή Αλώνια», στη Χαμανδρούλα, στην Πλάκα και στη Νησιώπη 


μεγέθυνση φωτογραφίας - Ο εθελοντισμός είναι μια ενεργή δραστηριότητα από το 2002 όταν ιδρύθηκε το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους»

μεγέθυνση φωτογραφίας - Υλοποίηση των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης


Η φυσική μας κληρονομιά χρειάζεται και τη δική σου ΔΡΑΣΗ!

Γίνε εθελοντής!

Ο εθελοντισμός είναι μια ενεργή δραστηριότητα από το 2002 όταν πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους». Ήταν ένα όνειρο χρόνων για όλους τους κατοίκους της Λέσβου που αγωνίσθηκαν για την προστασία και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους.
Η ενεργοποίηση των πολιτών για να προστατευτούν απολιθώματα ξεκίνησε το 1985 όταν το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκε επίσημα από το κράτος «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης». Από τότε το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου άρχισε να γίνεται γνωστό και με μεγάλη χαρά είδαμε ανθρώπους να έρχονται από κάθε σημείο της Γης για να επισκεφτούν το μοναδικό αυτό στολίδι του νησιού μας.

Το μεγάλο βήμα έγινε το 1994, με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι. Τώρα μπορεί ο επισκέπτης να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία και αξία του μνημείου αυτού.
Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις το Μουσείο κάθε χρόνο οργανώνει πολλές άλλες εκδηλώσεις: εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, γιορτές προβολής ντόπιων προϊόντων κ.ά. Η περιοχή του Σιγρίου ζωντανεύει από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, η δυτική Λέσβος βγαίνει από την απομόνωση και γίνεται ενεργό κέντρο του νησιού.

Η προστασία του Απολιθωμένου Δάσους δεν είναι όμως μόνο ευθύνη του Μουσείου ή της Δασικής Υπηρεσίας.
Είναι ευθύνη όλων μας.
Το Σωματείο μας αποτελείται από πολίτες, κάτοικους της περιοχής, εργαζόμενους του Μουσείου, επιστήμονες, ανθρώπους που αγαπούν το Απολιθωμένο Δάσος από όλη τη χώρα.

Προγράμματα εθελοντικής εργασίας

Τομείς

Οι τομείς προσφοράς εθελοντικής εργασίας περιλαμβάνουν:

 • Eνημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. τόσο στο χώρο του μουσείου όσο και στα Πάρκα των απολιθωματοφόρων θέσεων.
 • Διενέργεια έρευνας με ερωτηματολόγια στους επισκέπτες με αντικείμενο την αναβάθμιση των ενεργειών ανάδειξης του μνημείου, προσωπικές παρατηρήσεις και προτάσεις για τον συγκεκριμένο τομέα δράσεων στο μέλλον και την αξιολόγηση της προβολής του μουσείου και των πάρκων.
 • Υλοποίηση των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Μουσείου για τους μικρούς επισκέπτες το πρόγραμμα «Οι μικροί παλαιοντολόγοι» με αντικείμενο την ανακάλυψη, τον καθαρισμό, την συντήρηση και την αναγνώριση ευρημάτων του Απολιθωμένου δάσους της Λέσβου και το πρόγραμμα «Ηφαίστεια» με αντικείμενο την ηφαιστειότητα στον χώρο του Αιγαίου και την συσχέτιση του με το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.
 • Εργασία καταγραφής των φυσικών πόρων στα υπαίθρια Πάρκα αλλά και στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Τα καταγραφόμενα στοιχεία αφορούν τόσο σε απολιθώματα όσο και σε είδη σύγχρονης χλωρίδας και πανίδας και ενδιαιτήματα.
 • Eργασίες καθαρισμού και συντήρησης φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων.

μεγέθυνση φωτογραφίας - Εργασία καταγραφής των φυσικών πόρων στα στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου ΔάσουςΧρονική περίοδος

Η χρονική περίοδος κατά την οποία είναι ενεργή η δραστηριότητα του εθελοντισμού είναι από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο.

Περιοχή

Οι εθελοντές δραστηριοποιούνται στους χώρους του Μουσείου στο Σίγρι καθώς και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στη θέση «Μπαλή Αλώνια», στη Χαμανδρούλα, στην Πλάκα και στη Νησιώπη.

Παροχές προς τους εθελοντές

Το Μουσείο και το Σωματείο καλύπτουν στους εθελοντές για όλη την διάρκεια συνεργασίας τους τα παρακάτω:

 • Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, τα είδη των απολιθωμένων φυτών που βρέθηκαν, τη μοναδικότητα και σημασία του μνημείου, τη μεθοδολογία και πρακτική της έρευνας, ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας των απολιθωμένων κορμών και τέλος τη φιλοσοφία και τους στόχους του εθελοντισμού.
 • Ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
 • Διαμονή στους ξενώνες του μουσείου στο Σίγρι, Λέσβου. Οι ξενώνες βρίσκονται στον χώρο των εγκαταστάσεων του μουσείου μέσα στον οικισμό του Σιγρίου.
 • Ημιδιατροφή όπως καφές ή αναψυκτικό και σάντουιτς καθημερινά από το χώρο διαλειμμάτων στο μουσείο.
 • Μεταφορά Μυτιλήνη-Σίγρι και αντίστροφα κατά την έναρξη και λήξη της συνεργασίας. Προς και από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στην θέση «Μπαλή Αλώνια» και προς την νησίδα Νησιώπη.
 • Απαραίτητα υλικά και εργαλεία, όπως σακίδιο με έντυπο πληροφοριακό υλικό, ενημερωτικά φυλλάδια, μπλουζάκι, καπέλο, αναλώσιμα υλικά και μικροεργαλεία για τον καθαρισμό και την συντήρηση των απολιθωμάτων στην περίπτωση που θα ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο.
 • Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Μουσείου και ελεύθερη πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό.
 • Κάρτα μέλους για το σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»
 • Έκπτωση στο πωλητήριο του Μουσείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας στους εθελοντές παρέχονται:

 • Το περιοδικό ΣΕΚΟΪΑ με ταχυδρομική παραλαβή
 • Ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για ένα έτος
 • Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις του Μουσείου
 • Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Μουσείου

 Αίτηση για συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer