Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Μουσείο / Προγράμματα
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Προγράμματα

...περισσότερα

στην προηγούμενη σελίδα

«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Συντονιστής: -
Συνεργάτες: Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του Δέλτα του Έβρου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Παγκύπρια Ένωση Δασολόγων, Σύνδεσμος Δασοπόνων Δασικού Κολεγίου Κύπρου και Σπουδαστήριο Δασικής Πολιτικής
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και Υπουργείο Αιγαίου
Ένταξη: Πρόγραμμα «ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ»
Ολοκλήρωση: 2000
Προϋπολογισμός: €€€
Αντικείμενο: Στόχοι του προγράμματος ήταν η αναζήτηση μεθόδων ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών φυσικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη τρόπων επικοινωνίας μεταξύ ακριτικών περιοχών καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου στους τομείς Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη διενέργεια περιβαλλοντικής έρευνας καθώς και τη διοργάνωση Συνεδρίου στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι (24 – 26 Σεπτεμβρίου 1999).

«Δημιουργία Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου»

Συντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Αιγαίου
Ένταξη: -
Ολοκλήρωση: 2000
Αντικείμενο: Το έργο περιλάμβανε την καταγραφή και δημιουργία ενός καταλόγου γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων στο χώρο του Αιγαίου, την αναζήτηση των συνθηκών δημιουργίας τους, την τεκμηρίωση της αξίας τους καθώς και την παρουσίαση ενός άτλαντα - χάρτη των θέσεων των Γεωλογικών μνημείων – Γεωτόπων.

«Ανάπτυξη Γεωτουρισμού στην Ευρώπη», Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας 

Συντονιστής: Réserve Géologique de Haute Provence
Συνεργάτες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Cendro del dessarolo del Maestrazgo από την Ισπανία, Γεωπάρκο Gerolstein από τη Γερμανία
Χρηματοδότηση: ΕΤΑΛ Α.Ε.
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER IIC
Ολοκλήρωση: 2001
Προϋπολογισμός: 100.000,00€
Αντικείμενο: Στόχος του Προγράμματος ήταν η επιστημονική συνεργασία μεταξύ των συμμετασχόντων φορέων σε θέματα ανάδειξης και ορθολογικής διαχείρισης φυσικών μνημείων στις διάφορες χώρες της Ευρώπης για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του Γεωτουρισμού.

Στα πλαίσια της συνεργασίας δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2001 το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, με στόχο επιστημονική συνεργασία και ανταλλαγή μεθοδολογιών στους τομείς ανάδειξης και διαχείρισης γεωλογικών μνημείων, στους τομείς συντήρησης και προστασίας γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων αλλά και την αναζήτηση τρόπων από κοινού διαφήμισης-προβολής και προώθησης της τουριστικής αξιοποίησης των γεωλογικών μνημείων με την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και την προώθηση τοπικών παραδοσιακών-χαρακτηριστικών προϊόντων που συνδέονται με τις περιοχές των γεωλογικών μνημείων.

«Μεσογειακό Σύστημα Διαδρομών σε Φυσικά και Πολιτιστικά Πάρκα»

Συντονιστής: Επαρχία Toscana Ιταλία
Συνεργάτες: 17 Περιφέρειες χωρών της Μεσογείου.

  • Ιταλία: Τοσκάνη, Καλαβρία, Σικελία, Σαρδηνία, Πιενμόντε, Καμπανίας, Βασιλικάτα, Ούμπρια, εκπρόσωποι της ΑΝPA και του Υπουργείου Περιβάλλοντος
  • Ισπανία: Ανδαλουσία, Μούρθια, Βαλεαρίδες
  • Γαλλία: Ροδανού– Άλπεων
  • Ελλάδα: Αν. Μακεδονίας-Θράκη, Θεσσαλία, Αν. Στερεά, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Βόρειο Αιγαίο-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Χρηματοδότηση: ΥΠ.ΕΘ.Ο
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία ΙΝTERREG-IIC – Δυτική Μεσόγειος & Αλπικό Τόξο, Μέτρο 4.2, Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας PAN
Ολοκλήρωση: 2001
Προϋπολογισμός: 100.000€
Αντικείμενο: Κύριος στόχος του προγράμματος, ήταν η συνεργασία των Περιφερειών της Μεσογείου για την ισόρροπη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη περιοχών που διαθέτουν φυσικά ή πολιτιστικά πάρκα, μέσω της δημιουργίας κοινών στρατηγικών ανάπτυξης, με νέους τρόπους διαχείρισης και προσέλκυσης του τουρισμού. Ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού δικτύου Φυσικών και Πολιτιστικών Πάρκων για την προώθηση της ισόρροπης αξιοποίησής τους και την ολοκλήρωση της φυσικής και περιβαλλοντικής τους τουριστικής προσφοράς.

«Γεω-Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, Έργα ανάδειξης και συντήρησης απολιθωμένων κορμών και άλλων απολιθωμάτων - περίφραξη - διάνοιξη διαδρόμων επίσκεψης και διαμόρφωση χώρου»

Συντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες:Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου
Χρηματοδότηση: Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε.
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER II
Ολοκλήρωση: 2001
Προϋπολογισμός: 22.000.000δρχ.
Αντικείμενο: Το έργο είχε φυσικό αντικείμενο τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου επίσκεψης του Απολιθωμένου δάσους της Λέσβου στην περιοχή του Σιγρίου, με την πραγματοποίηση έργων ανάδειξης και συντήρησης απολιθωμένων κορμών και άλλων απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί σε συγκεκριμένες θέσεις στην περιοχή αυτή, τη διάνοιξη διαδρόμων επίσκεψης, την περίφραξη και την γενική διαμόρφωση του χώρου.

«Μονοπάτια της Ελιάς: Γεωτουριστικές διαδρομές γνωριμίας με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου-Πρόγραμμα προβολής και προώθησης νέων μορφών τουρισμού»

Συντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: -
Χρηματοδότηση: Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε.
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER II
Ολοκλήρωση: 2001
Προϋπολογισμός: 55.000.000δρχ.
Αντικείμενο: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την ενίσχυση του κοινοτικού προγράμματος Leader II έχει δημιουργήσει μέσα στους πανέμορφους ελαιώνες της Λέσβου ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών με την ονομασία «Τα μονοπάτια της Ελιάς». Πανοραμικά σημεία θέας, μαγευτικά τοπία, σημαντικοί υγρότοποι, γραφικά χωριά, παραδοσιακά ελαιοτριβεία, υδρόμυλοι, παλιά γεφύρια, αρχαιολογικά μνημεία, θερμές πηγές και ηφαιστειακοί γεώτοποι αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αυτών των διαδρομών. Στα μονοπάτια αυτά έγινε κατάλληλη σήμανση με ενημερωτικές πινακίδες και με πάσσαλους πορείας και κατεύθυνσης. Επίσης τυπώθηκε ένα ενημερωτικό τρίπτυχο καθώς και αφίσες με τις διαδρομές σε χάρτη.

«Δημιουργία της Διαδρομής της Λάβας: από τα ηφαίστεια στο Απολιθωμένο Δάσος»

μεγέθυνση φωτογραφίας - Σήμανση με ξύλινες πινακίδες πληροφόρησης στα Μονοπάτια της ΛάβαςΣυντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: -
Χρηματοδότηση: ΥΠ.ΕΘ.Ο
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG II, Υποπρόγραμμα 4, Μέτρο 1
Ολοκλήρωση: 2001
Προϋπολογισμός: 40.000.000δρχ.
Αντικείμενο: Η «Διαδρομή της Λάβας» αποτελεί την κύρια διαδρομή του Γεωπάρκου της Βορειοδυτικής Λέσβου καθώς συνδέει τα κύρια ηφαιστειακά κέντρα με την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Τεκμήρια της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή του Γεωπάρκου και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα γεωτουριστκού ενδιαφέροντος συνδυασμένα με τα πολλά πολιτιστικά μνημεία που εντοπίζονται στην περιοχή. Συντάχθηκε γεωτουριστικός οδηγός της περιοχής του Γεωπάρκου ο οποίος αναφέρεται στο σύνολο των οικισμών οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Γεωπάρκου καθώς και στο σύνολο των γεωλογικών και πολιτιστικών μνημείων. Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση της «διαδρομής της Λάβας» με τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις θέσεις με τις σημαντικότερες και πιο εντυπωσιακές γεωλογικές δομές.

 

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer