Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Εκδηλώσεις
Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Μουσείο / Προγράμματα
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Ευρωπαϊκά Προγράμματα - Ερευνητικά Έργα

ΑVATON «Ηφαιστειακό τόξο Αιγαίου: νέοι τεχνολογικοί προσανατολισμοί και πολιτιστικά τοπία»

μεγέθυνση φωτογραφίας - Η ανάπτυξη, πειραματική αξιολόγηση και αξιοποίηση ενός συστήματος που επιτρέπει τη διαδραστική περιήγηση του χρήστη-επισκέπτη στο χώρο του Αιγαιακού Ηφαιστειακού Τόξου, Πρόγραμμα AVATONΣυντονιστής: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Συνεργάτες: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Θεματικά Δίκτυα Α.Ε., ΕΠΙΣΕΥ, 01-Πληροφορική, TEMAGON και Ένωση Λεμβούχων Θήρας
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης- Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Ένταξη: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», Μέτρο 4.5
Προϋπολογισμός: 95.955,30€
Ολοκλήρωση: 2006
Αντικείμενο: Το κύριο αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη, πειραματική αξιολόγηση και αξιοποίηση ενός συστήματος "περιρρέουσας πληροφορίας" (ambient information system) που επιτρέπει τη διαδραστική περιήγηση του χρήστη-επισκέπτη στο χώρο του Αιγαιακού Ηφαιστειακού Τόξου. Η περιήγηση θα αφορά στο σύνθετο χώρο: φυσικό-γεωγραφικό και πληροφοριακό χώρο-είδωλο, με συνιστώσες πληροφορίας γεωγραφικές, γεωλογικές, ιστορικές, πολιτισμικές και τουριστικές. Το σύστημα θα είναι ξεναγός και βοηθός του επισκέπτη στον παραπάνω χώρο.

«Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και των Γεωτόπων της Λέσβου, με την χρήση νέων τεχνολογιών και πληροφορικής»

Συντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: -
Χρηματοδότηση: ΥΠ.ΕΘ.Ο
Ένταξη: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, Μέτρο 1.3
Ολοκλήρωση: 2007
Προϋπολογισμός: 350.000,00€
Αντικείμενο: Το φυσικό αντικείμενο του παρόντος σχεδίου αναφέρεται στην αξιοποίηση του πλούσιου και σημαντικού υλικού του Μουσείου με την ενίσχυση των υποδομών πληροφορικής και την χρήση νέων τεχνολογιών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για την ψηφιοποίηση, προβολή και αξιοποίηση του υλικού αυτού. Επίσης θα αναπτυχθεί η δικτυακή πύλη του, ένα CD-ROM παρουσίασης, προβολής και ανάδειξης ενός από τα αντιπροσωπευτικότερα μνημεία για την εξέλιξη του φυσικού περιβάλλοντος στο Αιγαίο, μια εκπαιδευτική εφαρμογή που θα βασίζεται στο υλικό που υπάρχει στο Μουσείο και θα απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων και ηλικιών και φοιτητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.«Αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων των γεωεπιστημών στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον των Νησιών του Βορείου Αιγαίου Πελάγους»

«Αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων των γεωεπιστημών στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον των Νησιών του Βορείου Αιγαίου Πελάγους»

Συντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: Εργαστήριο Γεωφυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εργαστήριο Γεωλογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι εταιρείες ΑΝΚΟ Α.Ε. και ΕΝΑ Χίου
Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006, Μέτρο 3.7, Πρόγραμμα «Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας»
Ένταξη: Υπουργείο Ανάπτυξης- Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006
Ολοκλήρωση: 2008
Προϋπολογισμός: 237.500,00€
Αντικείμενο: Αντικείμενο του έργου είναι ο προσδιορισμός του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου και η διαχείριση (μείωση) των δυσμενών επιπτώσεών του στο δομημένο περιβάλλον. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού στην αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Το έργο στοχεύει επίσης στην ευρεία δημοσιοποίηση και ευαισθητοποίηση των φορέων του Δημοσίου, των στελεχών της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Π.Σ.Ε.Α των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά.

«Γεωπάρκα: Ένας ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης»

Συντονιστής: Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ) Α.Ε
Συνεργάτες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  Societa Consortile a R.L. G.A.L. Rocca di Cerrere, Geopark Bergstraße-Odenwald, Naturpark Steirische Eisenwurzen – European Geopark, North Pennines AONB, Parco Beiqua, Natur und Geopark Vulkaneifel GmbH, Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου και Μαλεβυζίου Ψηλορείτης Α.Ε.
Χρηματοδότηση: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER PLUS, Μέτρο 2.2
Ολοκλήρωση: 2007
Προϋπολογισμός: 122.857,23€
Αντικείμενο: Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία ευρωπαϊκών Γεωπάρκων για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού σε αγροτικές περιοχές μέσα από την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εφαρμογή νέων μεθόδων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα προωθείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ενίσχυση των σχέσεων των Γεωπάρκων με τις τοπικές επιχειρήσεις για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Επίσης, στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνεται η ανταλλαγή εκδηλώσεων ανάμεσα στα Γεωπάρκα (εκθέσεις, προσωπικό κ.λ.π.), η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε πανεπιστημιακές και σε σχολικές ομάδες, η δημιουργία εκπαιδευτικού - ενημερωτικού υλικού για σχολικές ομάδες αλλά και η ανάπτυξη δράσεων προβολής και δημοσίων σχέσεων που περιλαμβάνουν τον εορτασμό της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, την οργάνωση αγροτουριστικών φεστιβάλ Γεωπάρκων και τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις.

NURMEDIT «Ενθάρρυνση για την Ανάπτυξη Πολυκεντρικών Συστημάτων Μικρομεσαίων Διακρατικών Αστικών Κόμβων»

Συντονιστής: GOVERN DE LES ILLES BALEARS, CONSELLERIA D’ECONOMIA, HISENDA I IINNOVACIÓ. DIRECCIÓ GENERAL DE RECERCA, DESENVOLUPAMENT I INNOVACIÓ
Συνεργάτες: REGIONE TOSCANA, TOULON VAR TECHNOLOGIE, FOUNDATION OF RESEARCH AND TECHNOLOGY HELLAS, FORTH, MUSEE D’ HISTOIRE NATURELLE DE LA FORET PETRIFIEE DE LESBOS, PARQUE TECNOLÓGICO DE ANDALUCÍA, S.A.
Χρηματοδότηση: -
Ένταξη: Κοινοτική Πρωτοβουλία ΙNTERREG IIIB MedOcc
Ολοκλήρωση: 2008
Προϋπολογισμός: 60.000€
Αντικείμενο: Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση για την Ανάπτυξη Πολυκεντρικών Συστημάτων Μικρομεσαίων Διακρατικών Αστικών Κόμβων, η προώθηση της διαφοροποίησης και η ανάπτυξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών στη Δυτική Μεσόγειο. Πιο αναλυτικά ο στόχος NURMEDIT είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ενός πολυκεντρικού συστήματος μικρομεσαίων διακρατικών αστικών κόμβων. Αυτό το σύστημα στοχεύει να προωθήσει και να αναπτύξει τον τομέα των υπηρεσιών στη δυτική Μεσόγειο.

«Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα: Ανάπτυξη Γεωτουρισμού στην Ευρώπη»

Συντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: Réserve Géologique de Haute Provence, GAL Chataigneraie Limousine, Geological Survey of Ireland, Provincia Regionale di Enna, Naturpark Nordlicher Teutoburger Wald Wiehengebirge, LAG Gesause-Eisenwurzen, Fermanagh District Council, Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου και Μαλεβυζίου Ψηλορείτης Α.Ε.
Χρηματοδότηση: -
Ένταξη: INTERREG IIIC
Ολοκλήρωση: 2006
Προϋπολογισμός: 200.000,00€
Αντικείμενο: Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και την συνεργασία ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η βιώσιμη διαχείριση των γεωπάρκων είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του προγράμματος που θα έχει ως αποτέλεσμα την συμβολή σε μια χωρική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, περιηγήσεις και συναντήσεις, κοινές εκδόσεις, οργάνωση κοινών εκδηλώσεων και δράσεις δημοσίων σχέσεων.

«Ολοκλήρωση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»

μεγέθυνση φωτογραφίας - Αποπεράτωση του κτιρίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ΛέσβουΣυντονιστής: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεργάτες: -
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Αιγαίου
Ένταξη: ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, Μέτρο 1.2
Ολοκλήρωση: 2008
Προϋπολογισμός: 2.235.507,00
Αντικείμενο: Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Β’ ΚΠΣ (ΠΕΠ Β. Αιγαίου).
Στο έργο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα υποέργα:

  • Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού.
  • Έργα ανάδειξης και συντήρησης απολιθωμάτων Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τους υπαίθριους χώρους.
  • Ειδικές κατασκευές και εξοπλισμός για την παρουσίαση των ευρημάτων στους εκθεσιακούς και λοιπούς χώρους του Μουσείου.
  • Ηλεκτρονικός εξοπλισμός με multimedia.
  • Κατασκευή ειδικού μόνιμου στεγάστρου στο Γεωπάρκο Σιγρίου

Έργα προστασίας απολιθωμένων κορμών στους υπαίθριους χώρους του απολιθωμένου δάσους και κατασκευή ειδικών στεγάστρων.

περισσότερα...

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer