Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Μουσείο / Οργανισμός
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Οργανισμός

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο 1600 m2.

Η ίδρυση του Μουσείου έγινε με τον Νόμο 2260/1994, με τον οποίο ιδρύθηκε και ο Οργανισμός για την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως. Το Μουσείο λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.

Οι εκθέσεις του Μουσείου εγκαινιάστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 2001. Οι μόνιμες εκθεσιακές ενότητες περιλαμβάνουν την ιστορία της εξέλιξης των φυτών στην γη, τα ευρήματα του απολιθωμένου Δάσους και των σημαντικότερων θέσεων φυτικών απολιθωμάτων της Ελλάδας καθώς και τις γεωδυναμικές διεργασίες που συνδέονται με την ηφαιστειότητα και την γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου.

Οι δραστηριότητες του Μουσείου περιλαμβάνουν ερευνητικές δράσεις, ανασκαφικά προγράμματα, έργα προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων, οργάνωση εκθέσεων, δράσεις ανάδειξης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, εκπαιδευτικά προγράμματα, οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, επιστημονικές και ενημερωτικές εκδόσεις, ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα καθώς και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς το Μουσείο αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο πολιτιστικό φορέα στη Δυτική Λέσβο.

- Το Μουσείο βραβεύθηκε με το Eurosite management award 2001, για την ανάδειξη και διαχείριση του Απολιθωμένου Δάσους.
- Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.
- Το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
- Το Μουσείο συνεργάζεται με πολλούς αντίστοιχους οργανισμούς και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αύξηση των ερευνητικών έργων, του προσωπικού, των επισκεπτών και των δραστηριοτήτων του Μουσείου την  πρώτη δεκαετία καθώς και οι ανάγκες προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών οδήγησαν στην απόφαση δημιουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης Μυτιλήνης, το οποίο στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό (οικία Β. και Λ. Παπαγιαννίδη) στην περιοχή Κιόσκι, απέναντι από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

 

 

O χάρτης του Μουσείου
(ανάλυση: 700px x 513px)

 


Lesvos Island - Unesco Global Geopark
Gallery
Κάντε κλικ στα εικονίδια για να δείτε τις τελευταίες προστιθέμενες φωτογραφίες.

μεγέθυνση φωτογραφίας - Κορμός Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους μεγέθυνση φωτογραφίας - Ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δέντρου μεγέθυνση φωτογραφίας - Κατακείμενος απολιθωμένος κορμός μεγέθυνση φωτογραφίας - Ιστάμενος απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου με εντυπωσιακή ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος μεγέθυνση φωτογραφίας - Προγονική μορφή Σεκόιας μεγέθυνση φωτογραφίας - Καρυδιά μεγέθυνση φωτογραφίας - Κωνοφόρα δένδρα μεγέθυνση φωτογραφίας - Κατακείμενος κορμός στις ακτές του Πάρκου Νησιώπης μεγέθυνση φωτογραφίας - Απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δένδρων μεγέθυνση φωτογραφίας - Ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων μεγέθυνση φωτογραφίας - Κατακείμενος απολιθωμένος κορμός μεγέθυνση φωτογραφίας - Εντυπωσιακός ριζικός κόμβος μεγέθυνση φωτογραφίας - Στηλοειδείς μορφές λάβας μεγέθυνση φωτογραφίας - Εντυπωσιακά ευρήματα μεγέθυνση φωτογραφίας - Αποκάλυψη ιστάμενου κορμού με εντυπωσιακές πράσινες αποχρώσεις

Περισσότερα...
Τελευταία Νέα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από τον Μορφωτικό, Εκπολιτιστικό, Αθλητικό Σύλλογο «ΛΗΜΝΟΣ» «ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ» ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑ

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ | 14 & 15 Σεπτεμβρίου 2019

Οι μεγαλύτεροι απολιθωμένοι κορμοί στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποκαλύφθηκαν σε σωστικές ανασκαφές

ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι

STIPSI MTB | ΑΓΩΝΕΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO

Περιήγηση στο Πάρκο Πλάκας Σιγρίου | Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Μέλη ΜΦΙΑΔΛ
Εάν δεν είστε μέλος και επιθυμείτε να γίνετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής νέου μέλους.
Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου
Βρείτε μας στο facebook

 

 

Ο καιρός στο Σίγρι


Spacer