Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / To Απολιθωμένο Δάσος / Φυσικά οικοσυστήματα και Πολιτιστική κληρονομιά / Πολιτιστική Κληρονομιά
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Πολιτιστική Κληρονομιά

Μνημεία

στην προηγούμενη σελίδα

 

Αρχαία Άντισσα

Στα βόρεια της περιοχής βρίσκεται η Αρχαία Άντισσα, στο ακρωτήρι του Οβριόκαστρου, καθώς και η τοποθεσία «Καλός Λιμένας» ή «Τσαμούρ λιμάνι», που είναι μια μικρή τουριστική σκάλα με μακρόχρονη ιστορία όπως μαρτυρούν τα ερείπια από την αρχαιότητα.
Η αρχαία Άντισσα, η αρχαία Κώμη των Αντισσαίων, υπήρξε η μητρόπολη όλης της επικράτειας, μια από τις έξι πόλεις της Λέσβου, χτισμένη στο ακρωτήριο Παλαιόκαστρο. Σήμερα διασώζονται τμήματα του αρχαίου τείχους, που έζωνε την πόλη περιμετρικά του λόφου, ενώ στο κέντρο εικάζεται ότι ήταν χτισμένη η ακρόπολη. Η Αρχαία Άντισσα κατείχε, μαζί με την γειτονική Ερεσό, το δυτικό νησί. Οι δύο πόλεις μαζί ακολουθούσαν σχεδόν πάντοτε τους ελιγμούς της κραταιάς συμμάχου τους, της Μυτιλήνης. Η καταστροφή της πόλης της Αρχαίας Άντισσας χρονολογείται στο 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι εκδικήθηκαν τους Αντισσαίους γιατί πρόσφεραν καταφύγιο στον εχθρό τους, τον Βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα.

Οβριόκαστρο

Στην περιοχή αυτή, που φιλοξενούσε μέρος της αρχαίας πόλης, χτίσθηκε μεταγενέστερα, το μεγάλο κάστρο του Οβριόκαστρου. Το κάστρο χτίσθηκε τη Βυζαντινή περίοδο και ενισχύθηκε κατά τους χρόνους των Γατελούζων. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγάλο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, που τόσοι και τόσοι περιηγητές το περιέγραψαν με θαυμασμό. Κατά την πτώση του νησιού στα χέρια των Τούρκων, το 1462, οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων έφυγαν για την βόρεια Εύβοια. Σήμερα το κάστρο στέκεται ερειπωμένο με τους χονδρούς τοίχους του φτιαγμένους με ντόπια πέτρα και κουρασάνι. Η μεγάλη πύλη του, βρίσκεται στον αυχένα, δίπλα στον δρόμο που περνά τώρα από το μέρος που θα ήταν η Τάφρος, που το χώριζε από τη στεριά.

 

Γαββαθάς - Λιώτα - Λάψαρνα

Σε υπαίθρια περιοχή του Γαββαθά, που γειτονεύει με τον Πύργο και την Ελιά της Λυγερής βρίσκεται ένα πραγματικό υπαίθριο βυζαντινό μουσείο με πλήθος κιόνων κατακείμενων στη γη ή ισταμένων. Η ύπαρξή τους μαρτυρεί ότι εκεί υπήρχε μεγάλος χριστιανικός ναός, ο οποίος ανήκει στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Αιτία της ερήμωσης του Γαββαθά πρέπει να ήταν οι πειρατικές και τουρκικές επιδρομές στο νησί.
Ο μεσαιωνικός βυζαντινός συνοικισμός των Λαψάρνων που εκτείνεται στην περιοχή Ορφίκια και στο ακρωτήριο Τελώνια πρέπει να γνώρισε μεγάλη ακμή και σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας Άντισσας.

 

Κάστρο Σιγρίου

μεγέθυνση φωτογραφίας - Το κάστρο ΣιγρίουΣτο Σίγρι δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο του Σιγρίου. Κατασκευάστηκε μόλις το 1757 από τους Τούρκους πάνω στα ερείπια του ενετικού φρουρίου των Γατελούζων όταν εγκαταλείφθηκε το κάστρο της Καλλονής.

Σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και μόνο ένα μικρό μέρος έχει πέσει από τους μεγάλους σεισμούς του 1889.
Αξιόλογο δείγμα προσεκτικής σχεδίασης και μελέτης είναι η κεντρική καστρόπορτα με τις επάλληλες πέτρινες αψίδες, που δίνουν αισθητική σοβαρότητα στην κύρια πλευρά του οχυρού.

 

Ερεσός

Στην Σκάλα Ερεσού, στην περιοχή Βίγλα, συνυπάρχουν ερείπια από την ακρόπολη της αρχαίας πόλης από την περίοδο της ακμής της, και του μεσαιωνικού κάστρου που έχτισαν οι Γατελούζοι, ενώ υπάρχουν επίσης τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού, ακριβώς δίπλα στο σημερινό. Εντυπωσιακές οι δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, με το εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο της βασιλικής του Αγίου Ανδρέα να βρίσκεται εκεί που παλαιότερα ακόμη υπήρχε αρχαίος ναός του Διονύσου. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν τα ερείπια από το αρχαίο θέατρο.

Στο αρχαιολογικό μουσείο υπάρχουν σημαντικά ευρήματα από την μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer