Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Νέα - Εκδηλώσεις / Νέα / Δελτία Τύπου / 2012 / Οκτώβριος
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Οκτώβριος

ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Εκπρόσωποι Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald και Απολιθωμένου Δάσους ΛέσβουΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Ένας ιδιαίτερος επισκέπτης στην Απολιθωματοφόρα Περιοχή του Μέσσελ – Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης του Messel Pit της Γερμανίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten”. Η περιοχή Messel Pit αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος του Μέσσελ κος Andreas Larem, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι εκπρόσωποι του  Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald κα. Claudia Eckhardt και Δρ. Jutta Weber, η ο Δρ. Volker Wilde Διευθυντής της Παλαιοβοτανικής Συλλογής του Μουσείου Senckenberg της Φρανκφούρτης, του σημαντικότερου Mουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γερμανίας, η εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Darmstadt, ο Διευθυντής και ομάδα ερευνητών του Μουσείου Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βόννης και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η διευθύντρια του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” Δρ. Marie – Luise Frey, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τόνισε τη σημασία παρουσίασης της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους για την αναπαράσταση της γεωλογικής ιστορίας της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους σε μια ιδιαίτερης σημασίας περιοχή όπως το Messel, και αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Μουσείων και των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και στις από κοινού στις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO.  Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα συνεργασία και στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης με σκοπό τη γνωριμία του κοινού της Γερμανίας με το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο. 

Ο κ. Ηλίας Βαλιάκος Υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου παρουσίασε το χρονικό των ερευνητικών εργασιών στο Απολιθωμένο Δάσος, τα ευρήματα και τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου δάσους. Μιλώντας στα γερμανικά εξήγησε στους επισκέπτες της έκθεσης την αξία των σπάνιων ευρημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση και τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και τα ηφαιστειακά συγκροτήματα του νησιού, τις θέσεις οικολογικής αξίας αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου.

Εγκαίνια έκθεσης Γερμανία - Περιήγηση επισκεπτώνΑκολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Αναπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο και τον κ. Ηλ. Βαλιάκο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Η έκθεση αποτελεί ένα κάλεσμα από τη Λέσβο προς τους Γερμανούς φίλους και καλοκαιρινούς επισκέπτες της χώρας μας να επισκεφθούν τη Λέσβο, αξιοποιώντας τις αεροπορικές συνδέσεις από την Φραγκφούρτη προς τη Λέσβο μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας τις πτήσεις της Αegean Air, που είναι χορηγός της έκθεσης, προκειμένου να γνωρίσουν ένα ιδιαίτερο τόπο με τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που κρύβει άγνωστους θησαυρούς και αξίζει τον κόπο να ανακαλύψουν.

Εντυπωσιακή έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Στην είσοδο του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit μας υποδέχονται 6 μεγάλα μπάνερ που περιγράφουν το αντικείμενο της έκθεσης και αναφέρονται στην ιστορία της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, στα ηφαίστεια της Λέσβου, στο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους, στο Θεόφραστο, στην αναφορά του στα απολιθώματα τον 4ο αιώνα π.Χ και στην γέννηση των επιστημών στη Λέσβο, στους τρόπους επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους, την αναγνώρισή του ως Γεωπάρκο από την UNESCO, τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει ως Ευρωπαϊκός προορισμός Αριστείας και τέλος στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη Λέσβο.

Άποψη έκθεσης Απολιθωμένου Δάσους ΓερμανίαΤα εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος είναι ενταγμένα στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και λειτουργούν συμπληρωματικά με τα γερμανικά ευρήματα των ζώων από το Messel. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η εικόνα του υποτροπικού δάσους που αναπτύχθηκε στην κεντρική και νότια Ευρώπη την περίοδο του Μειοκαίνου.

Στην πρώτη μεγάλη αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και στις πυροκλαστικές εμφανίσεις που σκέπασαν και απολίθωσαν τα ευρήματα στο Messel κατά παρόμοιο τρόπο με τη Λέσβο, εκτίθενται εντυπωσιακά δείγματα ηφαιστειακών πετρωμάτων από τη Λέσβο και γεωμορφές κυψελοειδούς αποσάθρωσης – ταφόνι. 

Ακολουθεί η ενότητα αφιερωμένη στην επιστημονική έρευνα και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την αποτύπωση των απολιθωματοφόρων θέσεων.  Εδώ έχει τοποθετηθεί σε ειδικό βάθρο ένας εντυπωσιακός απολιθωμένος κορμός από τη Λέσβο με έντονα χρώματα.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η στρωματογραφική διαδοχή των γεωλογικών σχηματισμών στο κρατήρα του Messel, όπως αυτά εμφανίζονται στο πυρήνα μιας μεγάλης γεώτρησης 500 μέτρων. Στον πυρήνα αυτόν εμφανίζονται φύλλα απολιθωμένων φοινικόδεντρων. Στο ίδιο σημείο έχουν τοποθετηθεί δείγματα απολιθωμένων φοινικόδεντρων από τη Λέσβο.  
Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στο γεωλογικό χρόνο και στην εξέλιξη της ζωής, όπου υποδέχεται τους επισκέπτες ένα εμβληματικό έκθεμα απολιθωμένου κορμού πεύκου από τη Λέσβο με εντυπωσιακή διατήρηση των αυξητικών δακτυλίων που αναπαριστούν τα γεγονότα και τις κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια ζωής του πεύκου αυτού πριν την απολίθωσή του.

Η κεντρική ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο υποτροπικό δάσος.  Εδώ, το μεγαλύτερο από τα εκθέματα που ταξίδεψαν στη Γερμανία υποδέχεται τους επισκέπτες.  Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κορμό Σεκόιας, αντιπροσωπευτικό της βλάστησης των δασών της Ευρώπης πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια.  Τα πορφυρά χρώματα δεν αποτελούν το μοναδικό στοιχείο εντυπωσιασμού για τους επισκέπτες. Η εντυπωσιακή διατήρηση της εσωτερικής δομής του κορμού, οι λεπτομέρειες της εσωτερικής δομής του ξύλου αλλά και της εξωτερικής επιφάνειας του φλοιού υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα των ευρημάτων. Ακολουθούν χαρακτηριστικά εκθέματα αντιπροσωπευτικά των τριών ομάδων φυτών που εμφανίζονται στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τα κωνοφόρα, τους φοίνικες και τα καρποφόρα φυτά. Σε ειδικές βιτρίνες παρουσιάζονται στη συνέχεια ενδεικτικά τμήματα απολιθωμένων δένδρων των φυτών του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κυπαρίσσια, βαλανιδιές, κανελόδεντρα και πεύκα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στην αίθουσα των θησαυρών του Messel όπου παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ευρήματα ολόκληρων σκελετών ζώων που βρέθηκαν στην περιοχή που αποτελεί την πιο σημαντική απολιθωματοφόρα θέση της Γερμανίας που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Στον πυρήνα της εκθεσιακής ενότητας εκτίθενται τα εντυπωσιακότερα φύλλα των φυτών της Λέσβου, απολιθωμένοι κλαδίσκοι και βελόνες κουνιχάμιας, απολιθωμένα φύλλα βαλανιδιάς, κλαδίσκοι και απολιθωμένα φύλλα δαφνίδων και η μεγάλη λειασμένη τομή ενός πλατύφυλλου δένδρου. 

Στη συνέχεια οι επισκέπτες οδηγούνται στην αίθουσα προβολών που παρουσιάζονται οι διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές του Μουσείου με θέμα:
1. Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών
2. Από τον Ωκεανό της Τηθύως στο Αιγαίο
3. Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες οδηγούνται στο εκθετήριο-πωλητήριο του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit, στο οποίο εκτίθενται εκδόσεις στη Γερμανική γλώσσα για το  Απολιθωμένο Δάσος και τη φυσική ιστορία της Λέσβου, καθώς και τυποποιημένα προϊόντα της Λεσβιακής γης.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑEGEAN AIR
αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer