Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Νέα - Εκδηλώσεις / Νέα / Δελτία Τύπου / 2012 / Οκτώβριος
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Οκτώβριος

Η Λέσβος στην συνάντηση των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας - EDEN

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε στις 23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού με την συμμετοχή 150 συνέδρων από 22 χώρες και εκπροσώπων των περιοχών που βραβεύτηκαν ως Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η βελτίωση της δικτύωσης και η προβολή των βραβευμένων περιοχών στην διεθνή τουριστική αγορά που αναζητά τουριστικούς προορισμούς ποιότητας.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη και η προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας για την προβολή των μη παραδοσιακών τουριστικών περιοχών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «κρυμμένοι θησαυροί», λόγω της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς, της εντυπωσιακής ομορφιάς του τοπίου, της οικολογικής τους αξίας και της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσβος περιλαμβάνεται από το 2009 στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας καθώς βραβεύτηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού με θέμα «Τουρισμός και προστατευόμενες περιοχές», για την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής του απολιθωμένου δάσους Λέσβου και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αναπλ. Καθηγητής Νίκος Ζούρος

Όπως ανέφερε στην έναρξη της εκδήλωσης ο P. Ortun Διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα του Τουρισμού οι προορισμοί ΕDΕΝ συμπληρώνουν 7 χρόνια από την καθιέρωσή τους, παρουσιάζοντας την πλούσια κληρονομιά και παράδοση της Ευρώπης και ταυτόχρονα την ικανότητά της να προσφέρει υψηλού επιπέδου αειφόρο τουρισμό. Η πρωτοβουλία EDEN αποτελεί την πλέον σημαντική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναβάθμιση της προσπάθειας για κοινωνικά υπεύθυνο και αειφόρο τουρισμό. Οι 98 προορισμοί ΕDEN από 26 χώρες – που συγκροτούν το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα δίκτυο αειφόρων τουριστικών προορισμών - αποτελούν μια αξιοπρόσεκτη οντότητα στον άκρως ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν και αποδέχθηκαν την πρόταση της ΕΕ για την διεύρυνση του Δικτύου με την συμμετοχή και των φιναλίστ περιοχών κάθε χώρας.

Επίσης συζήτησαν για τις δυνατότητες που προσφέρονται για την ανάδειξη και προβολή των περιοχών ΕDΕΝ μέσω κοινών εργαλείων και δράσεων που μπορούν να αναπτύξουν οι περιοχές στα πλαίσια του δικτύου EDEN καθώς και αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ιδιαίτερα απασχόλησε την συνάντηση η εξεύρεση των πλέον αποδοτικών μέσων προβολής των περιοχών EDEN μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων εργαλείων του διαδικτύου πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας, την αξιοποίησης διεθνών δικτύων προώθησης των  Εναλλακτικών τουριστικών προορισμών αλλά και διεθνών οργανώσεων όπως το National Geographic.

Τι είναι οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας;

Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί των συμμετεχόντων κρατών μελών βραβεύονται και προβάλλονται από την Κομισιόν.
Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται:
• Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί.
• Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας.
• Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.
• Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού.

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:
• Η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας, ως συντελεστή αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών.
• Η θεσμοθέτηση Δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης.
• Η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.
• Η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer