Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Νέα - Εκδηλώσεις / Νέα / Δελτία Τύπου / 2009 / Αύγουστος
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Αύγουστος

Έκθεση φωτογραφίας: «Νήσων Περίπλους – Στεριές θαλασσινών»
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ – ΕΤΑΛ Α.Ε., (ως εκπρόσωπος του Δικτύου ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ), διοργανώνει σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ την έκθεση φωτογραφίας: «Νήσων Περίπλους – Στεριές θαλασσινών», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο ΣΙΓΡΙ.

Η έκθεση φωτογραφίας αποτυπώνει με μια διαφορετική ματιά και με ιδιαίτερη αισθητική την ομορφιά και ιδιαιτερότητα της νησιωτικής μας Ελλάδας. Παράλληλα θα παρουσιάζεται ειδικό VIDEO CLIP, οι εκδόσεις του Δικτύου και η χαρτογράφηση του Δικτύου Περιπατητικών Διαδρομών Λέσβου.

Στους υπέροχους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που το αγκαλιάζει η γαλάζια θάλασσα του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι εικόνες που παρουσιάζονται βρήκαν το πιο φιλόξενο «σπίτι» για να προβάλουν στους επισκέπτες του την μοναδικότητα των Ελληνικών νησιών.  

Για τους περισσότερους επισκέπτες τα νησιά μας ενσαρκώνουν το «ελληνικό όνειρο» που αποκαλύπτει τη ζωή σε μαγικές παραλίες, τις βόλτες σε ειδυλλιακά λευκά σοκάκια, βεγγέρες σε παραθαλάσσια ουζερί στη μέση του ζεστού παντοτινού καλοκαιριού των μαγικών αυτών τόπων.

Πώς είναι όμως τα ελληνικά νησιά, για εκείνους που πραγματικά τα γνωρίζουν, που αφιερώνουν κάθε μέρα από την καθημερινότητα τους, περπατώντας τους ίδιους δρόμους και ξεπερνώντας κάθε εποχή;

Για τους νησιώτες της Ελλάδας, είναι βέβαιο ότι ο τόπος τους είναι επίσης μαγικός για εντελώς, όμως, άλλους λόγους. Είναι αυτό που κατασταλάζει όταν η ιστορία, η φύση και τα δικά τους βιώματα ανακατεύονται και γίνονται ένα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ομορφιά πηγάζει και από τις δυσκολίες και την απομόνωση που τελικά κάνουν το νησί τον «Κόσμο Ολόκληρο», γεννούν μοναδικούς πολιτισμούς και δίνουν την ώθηση για προσπάθεια και έμπνευση. Με αυτές τις σκέψεις, προσπαθούμε να σας δείξουμε το «άλλο» πρόσωπο της Ελλάδας μας, το άλλο πρόσωπο των ταξιδιωτικών παραδείσων της, ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ.

Για τα νησιά μας, επιλέξαμε ως φόντο το γκριζογάλανο ουρανό τους, την άλλοτε ήρεμη και άλλοτε φουρτουνιασμένη θάλασσα τους, και ως φίλτρο, τα έργα των ανθρώπων τους. Είδαμε τη στεριά όχι σαν όριο, αλλά ως αρχή της ελευθερίας και αναζητήσαμε εικόνες των τόπων των ανθρώπων. Επιλέξαμε τα ίδια γνωστά αξιοθέατα, αλλά και άλλα «κρυμμένα», σαν θησαυροί των ντόπιων που περιμένουν υπομονετικά να εντυπωσιάσουν. Τα σημεία αυτά θελήσαμε να ζωντανέψουμε στιγμιαία μέσα από το φακό, όταν η «αυλαία» του καλοκαιριού πέφτει και αρχίζει η μελαγχολία της νέας εποχής. Έτσι, καλούμε τον «περιηγητή αυτής της έκθεσης» να αγκαλιάσει μαζί μας τα ελληνικά νησιά γι’ αυτό που πραγματικά είναι, όταν οι τόποι γυμνοί, επιστρέφουν στους ανθρώπους τους.

Σημειώνουμε ότι  στην φωτογραφική αυτή έκθεση περιλαμβάνεται ένα μικρό δείγμα από τα ελληνικά νησιά, με βασικό κριτήριο τη συμμετοχή τους στην περιοχή παρέμβασης του Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ και ειδικά του δικτύου «Νήσων Περίπλους». Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν αμφισβητείται η ομορφιά και η σημασία των νησιών της χώρας μας που δε συμμετείχαν στο έργο.

Είναι βέβαιο ότι όλα τα ελληνικά νησιά είναι πανέμορφα, κάθε ένα, ένας μικρός «μεγάλος» κόσμος.

Γιατί όπως είπε ο Μεγάλος ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης…

«…θάλασσα λανθασμένη δεν γίνεται…»


Καλό σας ταξίδι...


«ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ»
«Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδος»ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ         ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΤΑΛ Α.Ε.                         ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ


 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • VIDEO CLIP, «10.000 ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ_ΣΤΕΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ»,

  Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζί με τη Φωτογραφική Έκθεση θα παρουσιάζεται και μια καινοτομία, ένα ειδικό VIDEO CLIP, που αποκαλούμε «10.000 ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ_ΣΤΕΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ», μια εκπληκτική προβολή 10.000 φωτογραφιών συνοδευόμενες από ειδική μουσική που συντέθηκε αποκλειστικά για το video αυτό από τον Francois Dumeaux, αξιοποιώντας δείγματα ήχων από παραδοσιακά μουσικά όργανα του Αιγαίου με την ευγενή παραχώρηση του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιστισμικής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου – (Αρχείο Αιγειακής Μουσικής).
 • ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

  Στο χώρο του Μουσείου θα εκτίθενται οι πέντε ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Εκδόσεις του Δικτύου «Νήσων Περίπλους»:
  • Φωτογραφικό λεύκωμα αξιοθέατων - «Στεριές Θαλασσινών»
  • Φωτογραφικό λεύκωμα αρχιτεκτονικής των νησιών «Αρχιτεκτονική του Φωτός»
  • Εναλλακτικός οδηγός επισκεψιμότητας «Νήσων Περίπλους…Εναλλακτικά»
  • Λεύκωμα για τη γαστρονομία «Κύματα Γεύσεων»
  • Τόμος άρθρων και εισηγήσεων «Νήσων Περίπλους: Ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας».
 • ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  Στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER+ Λέσβου, Εκδόθηκαν από την ΕΤΑΛ Α.Ε. και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, 14 Χάρτες ιδιαίτερης αξίας, και ένας Οδηγός για τις Περιπατητικές Διαδρομές του νησιού μας. Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή ανθίζει η άποψη ότι το νησί μας είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για περιηγητικό τουρισμό, για τόπο επισκεψιμότητας ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.


Οι εκδόσεις αυτές θα παρουσιάζονται ως παράλληλη έκθεση για όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer