Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Γεωπάρκα – Γεωτουρισμός / Το Γεωπάρκο της Λέσβου / Ηφαιστειακοί Γεώτοποι
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Ηφαιστειακοί Γεώτοποι

περισσότερα...

Στηλοειδείς λάβες Πελόπης

Εντυπωσιακές εικόνες στηλοειδών εμφανίζονται στην περιοχή της Πελόπης. Πρόκειται για φλεβική διείσδυση μάγματος από το ηφαιστειακό κέντρο Λεπετύμνου η γρήγορη ψύξη του οποίου οδήγησε στη δημιουργία των στηλοειδών μορφών.
    
Στηλοειδείς λάβες Υψηλομέτωπου

Ένας από του πιο εντυπωσιακούς σχηματισμoύς ηφαιστειακών πετρωμάτων σε ολόκληρη τη Λέσβο είναι οι στηλοειδείς λάβες του Υψηλομέτωπου. Πρόκειται για λάβες που μοιάζουν με τεράστιες κολώνες, τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη. Κάποιος θα νόμιζε ότι τις έχει σμιλέψει το χέρι του ανθρώπου, αλλά στην πραγματικότητα είναι δημιουργήματα της φύσης. Έτσι κατά το χρονικό διάστημα πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο εκδηλώθηκε έντονη ηφαιστειακή δράση με εκρήξεις πολλών ηφαιστείων. Στη συγκεκριμένη θέση καθώς η λάβα άρχισε να ρέει με μια θερμοκρασία γύρω στους 1000 C  άρχισε απότομα να ψύχεται και να χάνει τη θερμοκρασία της από την κορυφή προς τη βάση της ροής. Κατά τη διάρκεια της ψύξης η λάβα σχημάτιζε σπασίματα ανάλογα με αυτά που βλέπουμε μερικές φορές σε ένα αποξηραμένο έδαφος. Τα σπασίματα αυτά σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 120  ενώ η ένωση πολλών τέτοιων ρωγμών δημιουργεί κανονικά εξαγωνικά σχήματα, που δίνουν στις λάβες τις κανονικές αυτές γεωμετρικές μορφές που βλέπουμε μπροστά μας.

Ηφαιστειακοί σχηματισμοί Άντισσας

Λίγο πριν την Άντισσα στρώματα ηφαιστειακής στάχτης και ελαφρόπετρας εναλλάσσονται χαρακτηριστικά με ορίζοντες πυροκλαστικών ροών, οι οποίες καλύπτουν μια τεράστια έκταση. Πρόκειται για ένα παχύρρευστο μείγμα στάχτης, σκόνης και άμμου που στην κίνησή του παρέσυρε μεγάλα ασύνδετα κομμάτια λάβας, προϊόντα της έκρηξης του ηφαιστείου της Βατούσας.

Ηφαιστειακές δομές (φλέβες και δόμοι) Ερεσού

Η περιοχή της Ερεσού αποτελεί επίσης ένα εκπληκτικό τοπίο πλημμυρισμένο από μεγάλη ποικιλία ηφαιστειακών δομών. Εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί δόμοι ξεχωρίζουν καθώς ξεπροβάλουν μέσα από τα στρώματα των πυροκλαστικών ροών που έχουν καλύψει ολόκληρη σχεδόν την περιοχή. Ιδιαίτερη ομορφιά εμφανίζουν οι εναλλαγές των ηφαιστειακών στρωμάτων, απομεινάρια μιας άλλης εποχής θυμίζοντας σήμερα στον επισκέπτη το μέγεθος της καταστροφής μετά την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Σε όλη την περιοχή, τα στρώματα των πυροκλαστικών ροών εναλλάσσονται μοναδικά, ενώ μέσα από αυτά αντέχοντας στην διάβρωση ξεπροβάλλουν λάβες, κυριαρχώντας στο τοπίο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί παρουσιάζονται και οι κρυσταλλικοί ασβεστόλιθοι της περιοχής, καθώς τους διαπερνούν οι λάβες και τους μετατοπίζουν μετά την έξοδό τους.

Ηφαιστειακός δόμος ΄Ορδυμνου - Στηλοειδείς λάβες

Επιβλητικός δεσπόζει στη δυτική Λέσβο ο ηφαιστειακός δόμος Όρδυμνου, με το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστό με το όνομα Μονή Υψηλού, χτισμένο στην κορυφή του. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ηφαιστειακά οικοδομήματα της Λέσβου, με εκπληκτικές εικόνες διείσδυσης του μάγματος στα παλαιότερα πυροκλαστικά ηφαιστειακά υλικά.

Ο ηφαιστειακός δόμος Μονής Υψηλού σχηματίσθηκε όταν διάπυρο μαγματικό υλικό κινήθηκε ανοδικά με μικρή ταχύτητα, διαπέρασε τα παλιότερα γεωλογικά στρώματα, αναθόλωσε τα στρώματα των προϋπαρχόντων πυροκλαστικών πετρωμάτων και δημιούργησε ένα γιγαντιαίο θόλο. Το μάγμα, φτωχό σε αέρια, δεν είχε την δύναμη να δημιουργήσει έκρηξη και να σχηματίσει ένα κρατήρα, με αποτέλεσμα η λάβα σιγά σιγά ανεβαίνοντας ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε σε μικρό σχετικά βάθος.

Σήμερα, καθώς η διάβρωση έχει απομακρύνει τα πυροκλαστικά πετρώματα που τον περιέβαλλαν, αυτός ο γιγαντιαίος θόλος αποκαλύφθηκε και η κορυφή του αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Δυτικής Λέσβου.

Εντυπωσιακές μορφές λάβας, που μοιάζουν με κολώνες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, εμφανίζονται πλευρικά του ηφαιστειακού δόμου Όρδυμνου. Πρόκειται για στηλοειδείς μορφές λάβας, με χαρακτηριστικά σχήματα, οι οποίες δημιουργήθηκαν εξαιτίας της απότομης ψύξης της λάβας.

Ηφαιστειακός λαιμός Παναγίας Πέτρας

Ο ηφαιστειακός λαιμός Παναγίας της Πέτρας αποτελείται από ανδεσιτικής σύστασης λάβα και δεσπόζει στον κέντρο του κάμπου της Πέτρας. Στην κορυφή του βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας Γλυκοφιλούσας
αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer