Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Εκθέσεις – Συλλογές / Περιοδικές Εκθέσεις / 2007
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

2007

Περιοδική έκθεση «Από τους Τριλοβίτες, στον Άνθρωπο»

Περιοδική έκθεση «Από τους Τριλοβίτες, στον Άνθρωπο»
Σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Naturtejo – Πορτογαλία
2 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2007

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Από τους Τριλοβίτες, στον Άνθρωπο» στις 2 Ιουνίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη όσο και εντυπωσιακή έκθεση, η οποία αναδεικνύει την γεωλογική ιστορία της περιοχής του Naturtejo, αλλά και προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν με αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ο επισκέπτης μπορεί να ερευνήσει τη φυσική και την πολιτιστική ιστορία καθώς επίσης και την ποικιλομορφία των τοπίων του Γεωπάρκου Naturtejo. Επτά σταθμοί, που αντιπροσωπεύουν μερικά από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία, παρουσιάζουν τα σημαντικότερα γεγονότα για την γεωμορφική εξέλιξη της περιοχής στο χρόνο. Κάθε σταθμός απεικονίζεται σε ένα πάνελ, με αντιπροσωπευτικές εικόνες και μερικές από τις σημαντικότερες πληροφορίες από το γεωλογικό μνημείο. Οι εναλλαγές τοπίων, με εντυπωσιακά χρώματα και μορφές, που συνδυάζονται με τους ήχους της φύσης, αναδημιουργούν σχεδόν 500 εκατομμύρια χρόνια ζωής της γης. Κάθε γεωλογικό μνημείο είναι μια νέα περιπέτεια που απευθύνεται στο πείραμα. Χρησιμοποιώντας τα προγράμματα υπολογιστών και τα παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτήν την έκθεση, οι γεωεπιστήμες γίνονται αυτοσχεδιασμός και διασκεδαστική εκμάθηση, που θα τυπωθούν βαθιά στη μνήμη όλων εκείνων που δοκιμάζουν την εμπειρία «Από τους Τριλοβίτες στον Άνθρωπο». Ένα νέο ταξίδι στον χρόνο, που βιώνεται μέσω του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Γεωπάρκο Naturtejo

Μοιάζει με ένα συνηθισμένο μέρος, αλλά η αλήθεια είναι πως το Γεωπάρκο Naturtejo είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος στην Ευρώπη. Η περιοχή μετράει 600 εκατομμύρια χρόνια μιας ιδιαίτερα πολυποίκιλης γεωλογικής ιστορίας.
Ένα απομεινάρι ενός αρχαίου ωκεανού όπου καταπληκτικά πλάσματα όπως οι τριλοβίτες άκμασαν. Από πάντα και παντού το νερό έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στη διάβρωση των βράχων, μεταφέροντας ιζήματα και χαράσσοντας την περιοχή με φιδίσιους ποταμούς. Ο αίθριος καιρός, ακόμη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων παγετώνων, έφερε τους προγόνους του ανθρώπου 150.000 έτη πριν σ΄ αυτή την περιοχή. Οι βράχοι ήταν βωμοί στη γη από τη Νεολιθική τέχνη, μέχρι τα μαγαλιθικά μνημεία από τη Nisa ως το Rosmaninhal.
Η συνύπαρξη χριστιανικών, ισλαμικών και ιουδαϊκών στοιχείων στους προγονικούς μύθους που επέζησαν στις τοπικές ιεροτελεστίες διαπιστώνεται ακόμα σήμερα, όταν τελούνται με συγκίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Τοποθετημένος στα όρια μεταξύ περιοχών, ο χώρος του γεωπάρκου διεκδικείται από έθνη, από την εποχή των Ρωμαίων, την επέκταση αλλά και την καταστροφή της πρωτεύουσας Civitas Egaeditanorum. Στην αρχή της ύπαρξης της Πορτογαλίας, η λεκάνη του ποταμού Tejo ήταν ο πολεμικός χώρος των μοναχών-πολεμιστών Templar που βρήκαν εδώ τους προμαχώνες της νέας τους χώρας. Ένα ξεχασμένο μέρος στους αιώνες των πολέμων και των μαχών, των εισβολών και των αποκλεισμών, που καθόρισαν την ύπαρξη των ανθρώπων με τις μοναδικές διαλέκτους, τη γλώσσα και τις πρακτικές διαβίωσης, τη φιλοξενία και μια καρδιά μεγάλη σαν λίθο από γρανίτη, ή απέραντη σαν τους ορίζοντες. Αυτή η γεωποικιλότητα μελετάται από το τέλος του 19ου αιώνα από μεγάλους επιστήμονες όπως οι Nery Delgado, Orlando Ribeiro, Antonio Ribeiro και Adolf Seilacher, αλλά ακόμη παραμένει ένας τόπος ανεξερεύνητος. Τέτοια περιοχή και ανθρωπότητα διηγούνται άριστα από τους καλύτερους πορτογάλους συγγραφείς, όπως τους Jose Saramago, Miguel Torga ή Fernando Namora.

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer