Spacer
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
Έχετε συνδεθεί ως: anonymous
English | Ελληνικά | Deutsch
spacer
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Επίσκεψη στο Μουσείο

Ώρες λειτουργίας
Εισιτήριο - Παροχές
Μετάβαση

Εκδηλώσεις
Πωλητήριο
Εκπαιδευτικά
Εκδόσεις - Αναμνηστικά - Δώρα
Visitgreece.gr
tripadvisor

Βρίσκεστε εδώ: / Αρχική σελίδα / Εκδόσεις / Πρακτικά Συνεδρίων
Επιστροφή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Πρακτικά Συνεδρίων

1ο Επιστημονικό Συμπόσιο "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης"

μεγέθυνση φωτογραφίας - Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης

Σκοπός του Συμποσίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επιστημονικών ερευνών και αντιλήψεων για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το μοναδικό μνημείο της Φύσης που δημιουργήθηκε πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Η δημιουργία του οφείλεται στις έντονες γεωλογικές  διεργασίες στο χώρο του Αιγαίου, οι οποίες συγκεντρώνουν παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον. Παράλληλα παρουσιάσθηκε η μεγάλη περιβαλλοντική αξία του απολιθωμένου οικοσυστήματος, το οποίο μαζί με τα λοιπά παλαιοντολογικά ευρήματα στα νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Τήλο, Δωδεκάνησα) αποτελούν δείκτες της παλαιογεωγραφικής εξέλιξης και των κλιματικών μεταβολών στη λεκάνη του Αιγαίου. Επίσης παρουσιάσθηκαν συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των απολιθωμένων και σύγχρονων οικοσυστημάτων, για την εξέλιξη της δασικής βλάστησης στη Λέσβο καθώς και οι προσπάθειες συντήρησης διαφύλαξης, προβολής και αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους με τη συζήτηση ολοκληρωμένων προτάσεων παρέμβασης που κατατέθηκαν από την πλευρά του Μουσείου.


Συμπεράσματα
Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

 1. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο της φύσης το οποίο πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής της πολιτείας των επιστημονικών φορέων και των πολιτών. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Μουσείο που ιδρύθηκε πρόσφατα στο ακριτικό Σίγρι, με την ανάπτυξη πολύπλευρων δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη Λέσβο.
 2. Οι μέχρι σήμερα επεμβάσεις για την ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου της φύσης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύουν το μέγεθος της απαιτούμενης προσπάθειας αλλά και των δυνατοτήτων τουριστικής αξιοποίησης του μοναδικού φυσικού μνημείου. Το διαμορφωμένο πάρκο στη θέση «Πάλη Αλώνια» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών της Λέσβου, δεν έχει όμως προβληθεί όπως θα έπρεπε. 
 3. Είναι απολύτως απαραίτητες οι εργασίες συντήρησης των απολιθωμένων κορμών καθώς και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ανασκαφικού προγράμματος, κάτω από την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων, για την ανάδειξη του πλήθους των απολιθωμάτων που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα είτε καλύπτονται από τα ηφαιστειακά υλικά. 
 4. Οι προτάσεις εφαρμοσμένων προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, έτυχαν της γενικής επιδοκιμασίας των διεθνούς φήμης ειδικών επιστημόνων που συμμετείχαν στο Συμπόσιο και αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάδειξη και σωστή διαχείριση του απολιθωμένου δάσους. Προτάθηκε η αξιοποίηση όλων των απαλλοτριωμένων εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία  έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία της Φύσης. Επίσης η ενοποίηση των χώρων αυτών με τη χάραξη πεζοπορικών διαδρομών, η δημιουργία σταθμού υποβρύχιου τουρισμού στο Σίγρι και η δημιουργία τουριστικών περιπτέρων στις κύριες περιοχές συγκέντρωσης των απολιθωμένων κορμών.
 5. Στο συμπόσιο παρουσιάσθηκαν τα συμπεράσματα μακροχρόνιων επιστημονικών ερευνών (Γεωλογικών, Παλαιοντολογικών) που διεξήγαγαν σε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Χίο Σάμο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) τα Γεωλογικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών καθώς και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Επισημάνθηκε η πολυπλοκότητα των γεωδυναμικών φαινομένων που συνδέονται με την δημιουργία του απολιθωμένου δάσους καθώς και  ο πλούτος και η μοναδικότητα των ευρημάτων απολιθωμένων ζωικών και φυτικών οργανισμών στη λεκάνη του Αιγαίου.
 6. Συζητήθηκε η διαχείριση του απολιθωμένου δάσους ως προστατευόμενης περιοχής. Ειδικότερα επισημάνθηκαν οι αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και την σωστότερη διαχείριση του διατηρητέου μνημείου.
 7. Εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση προς το νεοσύστατο Μουσείο όλων των συμμετασχόντων πανεπιστημιακών και ερευνητών και η πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή παρουσίαση των εκθεσιακών χώρων  του Μουσείου του οποίου η έναρξη λειτουργίας τοποθετείται την Άνοιξη του 1997. 
 8. Στο Μουσείο θα αναπτυχθούν δύο κύριες ενότητες. Στην πρώτη ενότητα μαζί με τα τμήματα των διαφόρων απολιθωμένων φυτών που έχουν ανακαλυφθεί θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστεί η διαδικασία της δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους που συνδέεται με την ηφαιστειότητα της λεκάνης του αιγαίου. Στο δεύτερο τμήμα θα παρουσιασθεί  η εξέλιξη της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 εκ. χρόνια. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η συγκριτική παρουσίαση των απολιθωμένων και των σύγχρονων οικοσυστημάτων. Ηδη έχουν ανατεθεί οι προμελέτες των αιθουσών Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και των αιθουσών οικολογίας και σύγχρονων οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. 
 9. Η σύγχρονη δασική βλάστηση της Λέσβου χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία σε είδη και μορφές αλλά και  η μεγάλη συχνότητα παρουσίας νεοπλασιών. Όπως ανακοινώθηκε στο συμπόσιο το απολιθωμένο δάσος μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή για την γενετική και την εξέλιξη των δασικών ειδών της Λέσβου. 
 10. Στο Συμπόσιο παρουσιάσθηκε πρόγραμμα συνεργασίας του Μουσείου, με τα πανεπιστήμια της χώρας και πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων στο χώρο του απολιθωμένου δάσους με την αξιοποίηση και των ερευνητικών δυνατοτήτων (εργαστήρια - εξοπλισμός) του νέου Μουσείου.
 11. Επίσης παρουσιάσθηκε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει υποβληθεί στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη ομιλιών - εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μαθητών - δημιουργία εκπαιδευτικών βοηθημάτων - παραγωγή βιντεο-μαθήματος και διοργάνωση επισκέψεων στους χώρους του απολιθωμένου δάσους.
 12. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία του διατηρητέου μνημείου της Φύσης

 

αρχή σελίδας αρχή σελίδας


Spacer